(On)Veilig

Ze staan er al enkele dagen. Ze verschenen in elke krant en op TV … de (zwaarbewapende) para’s in Antwerpen. Afgelopen donderdag heb ik ze live gezien. Op de fietstocht van 3 km van de Desguinlei naar het Centraal Station ben ik er 9 tegengekomen. Ik passeer namelijk een viertal scholen waarvan 3 Joodse scholen. Aan het politiekantoor aan de Plantin Moretuslei stonden dan ook nog eens 3 politieagenten met machinegeweren.

Ik weet wel dat ze er staan voor onze veiligheid maar ik moet toegeven dat ik me er toch niet echt veiliger door voelde. Ik vond ze eerder intimiderend en angstaanjagend. Een para in camouflagekleuren met een joekel van een machinegeweer hoort eigenlijk niet thuis in een stadscentrum. Het deed me een beetje denken aan de beelden van het Belfast uit de jaren tachtig.

Vanochtend voelde ik me trouwens ook niet veilig. Toen ik rond half acht om een krant ging (te voet) viel er nog ijsregen uit de lucht. Toen een halfuurtje later mijn moeder naar de kapper reed lag er een sneeuwlaagje van enkele centimeters op de weg. IJswater, sneeuw en vriestemperaturen … niet echt ideaal om met de auto te rijden. Nochtans zijn er altijd van die idioten die denken dat ze met hun winterbanden alles aankunnen. Door dergelijke chauffeurs laat ik me echter niet intimideren. Ik heb zelf winterbanden maar zal mijn rijstijl toch altijd aanpassen. Dat geeft me gewoon een veilig gevoel.

 

veilig.JPG