De edelmoedigen

Ons nieuwe jogginggroepje moest het vandaag al met één jogger minder stellen. Greet kon jammer genoeg niet meedoen vandaag. Misschien niet zo erg want volgens mij is zij de beste van ons drie en bij mij liep het vandaag voor geen meter. Maar er staan toch weer 4,30 km extra op de teller en Radio Nostalgie maakte de rit van Lier naar huis weer heel aangenaam.

Minder aangenaam is het verhaal van Alexandre Jardin. In zijn boek De Edelmoedigen (een oorlogsverhaal dat verborgen moest blijven) vertelt hij het verhaal van zijn grootvader, Jean Jardin. Deze was tijdens de tweede wereldoorlog hoofdambtenaar in dienst van Pierre Laval, de regeringsleider van het Vichy régime onder Maréchal Pétain en dus een collaborateur van het Nazi regime.

Als Jean Jardin, ook wel de Gele Dwerg genoemd, niet actief heeft meegewerkt aan de deportatie van duizenden Joden naar de kampen in Polen, dan moet hij er toch zeker van op de hoogte zijn geweest en moet hij ook geweten hebben welk lot die Joden daar te wachten stond.

In het Frankrijk van na de oorlog was echter volstrekt normaal om de jaren van de collaboratie te verzwijgen en omdat de Jardins een voorname familie waren hield iedereen de lippen stijf op elkaar. Ook de buitenwereld heeft zich nooit vragen gesteld over die duistere periode.

Alexandre Jardin, gevierd Frans schrijver en kleinzoon van Alexandre Jardin worstelt al jaren met dit zware trauma en heeft daarom het hele verhaal neergeschreven. Het is een aangrijpend en emotioneel boek, zeker niet altijd prettig om te lezen maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan.

 

edelmoedigen groot.JPG