Red Star Line

Het lezen van Het Red Star Line Mysterie van Willy Van Damme ging gelukkig iets vlotter dan Lamentation van C.J. Sansom. Maandag begonnen en vandaag uitgelezen.

Het verhaal begint in Antwerpen in 1928. Duizenden landverhuizers drommen daar samen om met één van de stoomschepen van de Red Star Line de grote verhuis naar het beloofde land Amerika te maken.

Onder hen ook Gust Speybrouck en zijn vrouw Bertha, Westvlaamse boeren die samen met hun dochter Lisa de oversteek maken en hopen op een beter leven. Hun hotelkamer moeten ze delen met andere reizigers. Onder hen David en Mirjam Riedl, Joden die de pogroms in Polen ontvluchten; Ingenieur Armand Lambert met zijn vrouw Colette en zoon Alain; Jacques Bazin en zijn zoon Pierre, timmermannen van beroep. De groep wordt vervolledigd door Ferre de Laet en Jos Van Camp, twee boeren die hopen een stuk land te verwerven in Amerika.

Tijdens hun laatste nacht in België komt Armand Lambert te overlijden. Hartaanval denkt iedereen. Hoe moeilijk het ook is, de rest van het gezelschap besluit de oversteek toch te maken. De dokter die het overlijden komt vaststellen schakelt echter de politie in.

Inspecteur Tom Babylon wordt op de zaak gezet. Terwijl hij zich naar de Red Star Line terminal begeeft om het gezelschap nog snel te ondervragen valt een tweede slachtoffer. Jos Van Camp Hij wordt gevonden in de stoomketel waar de kledij wordt gezuiverd. Ongeval ? Zelfmoord ? Moord ?

Als blijkt dat deze twee voorvallen mogelijk te maken hebben met de dood van financier Alfred Loewenstein, de derde rijkste man ter wereld op dat moment na Rockefeller en Morgan, slaagt Babylon erin om zijn overste ervan te overtuigen dat hij mee de oversteek mag maken. Zo hoopt hij niet alleen de twee moorden op te lossen maar ook de mysterieuze dood van Loewenstein uit te klaren.

Als je een vlotlezend boek wil dan is dit een goede keuze. De sfeer van de jaren ’20 en de grote stoomschepen wordt heel goed weergegeven. Diepgaand kan je de plot niet noemen maar er zitten toch enkele leuke plotwendingen in.

Volgend boek op de leeslijst is Gevaarlijk volk van Piet Teigeler. Dat boek brengt me naar het Brussel van begin jaren 1900.

 

redstargroot.JPG