Lamentation

Vorige week heb het nieuwste boek uit de Matthew Shardlake-serie van C.J. Sansom – Lamentation – kunnen afvinken op mijn “nog te lezen” lijstje. Omdat ik bij de boeken van schrijvers zoals Sansom en Gregory niet kan wachten op de Nederlandse vertaling heb ik ook dit boek in het Engels gelezen.

Sinds het vorige boek is er alweer een tijdje gepasseerd. Shardlake heeft het nog altijd moeilijk met het verwerken van het trauma waarbij hij bijna zelf het leven verloor toen de Mary Rose tot zinken werd gebracht.

Hij is wel terug aan het werk net als zijn trouwe assistent Barak en een enthousiaste nieuweling Nicolas. Hij behandelt een zaak waarbij een broer en zus vechten om het ouderlijk huis en vooral om een gigantisch fresco in dat huis. Broer en zus lijken elkaar te haten maar waarom is niet duidelijk.

Dan wordt hij op het koninklijk paleis gevraagd. Koningin Catherine Parr heeft zijn hulp nodig. In tijden waar ketters, zoals de Anne Askew, worden vervolgd en op de brandstapel worden gezet is een boek gestolen. Niet zomaar een boek, wel een boek dat de koningin zelf heeft geschreven : Lamentation of a sinner (klaaglied van een zondaar). Dit boek zou kunnen worden beschouwd als ketters en zou het leven van de koningin in gevaar kunnen brengen.

De strijd tussen “reformisten” en “traditionalisten” woedt immers hevig en het is nog niet duidelijke welke richting haar echtgenoot, Koning Hendrik VIII uit zal gaan. Bovendien strijden de Seymour-clan en de Parr-clan om de macht. Met de gezondheid van de koning gaat het niet goed en men vreest voor zijn leven.

Shardlake had zich voorgenomen om zich niet meer te mengen in politieke zaken maar zijn liefde voor de koningin is te groot. Voor hij het goed en wel beseft zit hij middenin de politieke complotten en vallen er doden. Ook zijn assistenten Barak en Nicolas raken betrokken bij de zaak. Shardlake gaat zelfs samenwerken met een oude vijand, Richard Rich.

Of het goed afloopt ? Daarvoor moeten jullie het boek zelf maar lezen. Ik heb er in ieder geval weer van genoten. Zoals altijd zijn de boeken van Sansom een gezonde mix feiten en fictie. Met 600 bladzijden (+ een twintigtal bladzijden met historical notes) is het wel een serieuze brok om door te geraken. Het volgende boek (Het Red Star Line mysterie) leest gelukkig veel vlotter.

 

lamentationgroot.JPG