Strike

bond.JPGDan voorspellen ze voor vanochtend, op deze 5e grote stakingsdag op een maand tijd (3 regionale stakingen, 1 ASTB staking en nu de Nationale staking en vergeet ik nog de nationale betoging waarmee alles begon) een zeer zware ochtendspits.

Wat doet een mens dan ? Hij staat een halfuurtje vroeger op en vertrekt een halfuurtje vroeger naar ’t werk. Uiteraard doet hij dat met de auto want treinen zullen er niet rijden.

Toch maar even www.verkeerscentrum.be checken om te zien hoeveel file er al staat en wat lees je dan : “0 kilometer file (relatief weinig)”. De camerabeelden laten inderdaad verlaten autostrades zien. Nu ja, lege autostrades zeggen niets, voor ’t zelfde geld is de Singel geblokkeerd.

Alle vrees was ongegrond … 25 minuten later stond ik geparkeerd en nog eens 5 minuten later zat ik aan mijn bureau, een dik uur vroeger dan normaal. Gelukkig gold bij ons op ’t werk de stakingsregeling wat inhoudt dat onze teller al om 7u begint te tellen en niet vanaf 7u30. Het viel trouwens weer op dat nagenoeg iedereen veel vroeger op ’t werk was dan op een normale dag.

Ook de terugreis verliep voorspoedig. Op het normale uur vertrokken maar wel een uurtje vroeger thuis. Zo’n stakingsdag kan ook voordelen hebben.

Voorlopig zijn we er weer even van af hoop ik. Ik vraag me wat dit nu allemaal heeft opgebracht (buiten enkele honderden miljoenen kosten) ? Het milieu zal ook blij zijn dat het voorbij is. Als mijn auto een iets te hoge uitstoot heeft wordt hij afgekeurd maar die stakerspiketten mogen zonder problemen paletten, autobanden en zelfs hele auto’s laten opbranden.

Wat mij het meeste stoorde aan het hele gedoe zijn die politici uit de oppositie die de stakers “een hart onder de riem” komen steken omdat ze strijden voor een goed doel. De regering zou immers beter het geld bij de rijken gaan halen en niet bij de gewone werkmens. Lijkt me vrij hypocriet voor mensen die zelf jaren aan de macht zijn geweest of niet ?

Trouwens, ik werk nu al 30 jaar en ik betaal even lang belastingen en welke kleur de regering ook had, roomsrood, paarsgroen, appelblauwzeegroen … ik heb nooit anders geweten dan dat ze het geld bij mij kwamen halen.

Helaas kregen we vandaag ook het trieste nieuws dat Karina, één van onze collega’s, na een strijd van meer dan een jaar afgelopen zaterdag het gevecht tegen kanker heeft verloren. Op zo’n momenten is alles wat hierboven staat zo triviaal.