Kristal

1938.

De zomer loopt op zijn einde. Privé-detective Bernie Gunther krijgt bezoek van een vrouw, wiens homofiele zoon wordt gechanteerd. Zij vraagt hem om niet alleen de chanteur te vinden maar ook een aantal compromitterende brieven. Tijdens deze opdracht wordt niet alleen de chanteur vermoord maar ook Gunthers detective-partner Bruno Stahlecker.

Los van deze zaak zijn er in Berlijn tijdens de zomer enkele jonge meisjes op gruwelijke wijze vermoord. De meisjes voldoen allen aan het Arische ideaal : jong, blond, blauwe ogen … Uiteraard worden de Joden verdacht.

Reinhard Heydrich, de grote man van de SD, “verzoekt” Bernie om terug bij de Kriminalpolizei te komen en de zaak op te lossen. Gaandeweg ontdekt Gunther een duister SS-complot dat uiteindelijk een triest hoogtepunt zal bereiken tijdens één van de donkstere nachten uit de Duitse geschiedenis.

Dat is heel kort samengevat de inhoud van “Het handwerk van de beul”, het tweede verhaal rond Bernie Gunther in de “Berlijnse trilogie”. Dit boek is een stuk beter dan het eerste. Terwijl in het eerste verhaal de historische figuren eerder een “cameo” hadden spelen ze in dit verhaal mee de hoofdrollen. Heydrich, Himmler, Rahn, Weisthor, Streicher .. ze passeren één voor één de revue.

Ondertussen ben ik begonnen aan het derde en laatste verhaal uit de trilogie : Een Duits requiem.