Bernie

De boeken rond Bernhard – Bernie – Gunther van Philip Kerr, dat is echt iets dat ik zou moeten lezen. Een detective die zaken oplost in het Nazi-Duitsland, dat moet u toch liggen.

Ik heb het de afgelopen maanden enkele keren gehoord en wie ben ik dan om die mensen tegen te spreken ? De eerste drie verhalen zijn gebundeld in één boek : de Berlijnse Trilogie met daarin “Een Berlijnse kwestie”, “Het handwerk van de beul” en “Een Duits requiem”.

Dankzij de treinproblemen van eergisteren heb ik het eerste deel sneller dan verwacht uitgelezen. Dat speelt zich in 1936. Hitler heeft nu de absolute macht en Berlijn maakt zich klaar voor de Olympische Spelen. Bernie Gunther, ex-politieman die nu detective is geworden, specialiseert zich in het opzoeken van vermiste personen, voornamelijk Joden.

Dan wordt hij gecontacteerd door een rijke industrieel die hem vraagt om de moord op zijn dochter en schoonzoon te onderzoeken en tegelijkertijd een gestolen diamanten halssnoer op te sporen. Wanneer ook Goering en Heydrich zich met de zaak bemoeien wordt het er niet simpeler op. Gunther wordt zelfs opgesloten in een KZ opgesloten.

Is dit eerste boek me bevallen ? Ik kan niet zeggen dat het een slecht boek was. Het leest heel vlot. Ik kan echter evenmin zeggen dat het me een “wauw-gevoel” gaf. Andere schrijvers zoals Harlan Coben of C.J. Sansom zijn daar wel in geslaagd. Het plot van het eerste verhaal vond ik niet al te sterk. Ook had Kerr naar mijn mening meer feiten mogen verwerken tussen de fictie.

Er wordt me wel verteld dat het tweede en vooral het derde boek beter zijn. Of ik hun mening deel zal nog moeten blijken.

 

trilogie.JPG