TAPTOE

Het doel van een taptoe is om de militaire muziek en de diverse krijgsmachtdelen van Defensie aan een breed publiek te presenteren. Oorspronkelijk was de ‘Taptoe’ een militair trompetsignaal om aan te geven dat soldaten uit de kroegen in de stad naar de kazernes moesten terugkeren en dat de kroegbazen ‘den tap toe’ moesten doen en geen bier meer mochten tappen. Dit signaal werd gegeven vanaf 21:30 uur tot aan de avondklok van 22:00 uur. Het Engelse Tattoo is trouwens afgeleid van het Nederlandse taptoe. (bron : Wikipedia)

Ik ben gisteren naar Lommel gereden om de Internationale Taptoe Belgium te bezoeken. Toen ik in mei naar de Scotland Music Show ben geweest lagen er flyers voor deze taptoe en het leek me wel leuk om eens een echte taptoe te zien.

Op het programma in Lommel stonden groepen uit Nederland, België, Canada, Oostenrijk, Frankrijk en Groot-Brittannië. Spijt heb ik er in ieder geval niet van gehad. Uiteraard omdat de Dutch Pipes and Drums er waren maar het waren toch vooral de mensen van Kunst en Genoegen uit Leiden die het meeste indruk op me hebben gemaakt. Hoe je dergelijke gecompliceerde routines kunt uitvoeren en toch nog muziek kunt blijven maken is me een raadsel.

Ook het optreden van The IMPS Motorcycle Display team was leuk. De leden van dit team zijn tussen de 5 en 17 jaar oud. De schreeuwerige motoren stonden in fel contrast met de Koninklijke steltenlopers uit Merchtem.


Toch weer een gezellige avond gehad.