Omaha

Dag 4 in Normandië en een vierde landingsstrand aan de lijst toegevoegd : OMAHA Beach. Omaha Beach is één van de twee Amerikaanse stranden.

Ik begon de dag in Colleville-sur-Mer. Daar is het Overlord Museum gevestigd. In tegenstelling tot de andere museums die ik al bezocht heb werd hier de nadruk gelegd op voorwerpen en materiaal dat ter plaatse werd gevonden. Het is begonnen als een verzameling van een man die als kind de oorlog heeft meegemaakt en nadien heeft geholpen met de heropbouw van Normandië. Kleine vondsten wisselen zich af met grote diorama’s. 

021.JPG

 Niet zover daar vandaan ligt het Normandy American Cemetery and Memorial. Met 9.387 graven is dit één van de grootste begraafplaatsen in de regio. Bovenop de klif van Omaha Beach gelegen grijpt dit bezoek volgens mij iedereen wel aan. Zeker wanneer je eerst het filmpje in het Visitor Centre bekijkt. De broers die aan de basis lagen van het Saving Private Ryan-verhaal liggen hier begraven. 

051.JPG

 In het nabijgelegen Saint-Laurent-sur-Mer ligt het Musée Mémorial d’Omaha Beach. Niet zo groot als Overlord maar toch wel interessant. 

085.JPG

 Laatste stop vandaag was La Pointe du Hoc in Cricqueville-en-Bessin. Deze uitstekende klif was een strategische verdedigingszone van de Duitsers. Het was aan het 2e Ranger Bataljon om niet alleen de top te bereiken maar ook om de kanonnen buiten werking te stellen. Ondanks zware bombardementen vooraf, die het landschap omvormden naar een maanlandschap met diepe kraters, bleek dit niet zo eenvoudig. 135 Rangers verloren er hun leven. 

125.JPG

113.JPG

 Morgen het laatste landingsstrand : UTAH Beach.