Utah

Normandië 5e dag en tegelijkertijd ook het vijfde (en laatste) landingsstrand: UTAH Beach.

Utah Beach was oorspronkelijk niet gepland maar werd enkele maanden vóór D-Day (of ‘Jour J” zoals ze hier wel eens zeggen) toegevoegd. Bedoeling was om van Utah Beach naar Cherbourg te trekken en de haven de vrijwaren.

038.JPG

Ik begon mijn verkenning van Utah Beach in Sainte-Marie-du-Mont waar het Musée du Débarquement Utah Beach ligt. In dit vrij grote museum, dat letterlijk op het strand staat) is onder andere een B26 Marauder bommenwerper te bezichtigen, één van de zes overblijvende exemplaren en het enige exemplaar dat buiten de Verenigde Staten staat. Ook hier weer een prachtige film (Overwinning in het zand). Naast het museum staan nog enkele monumenten.

015.JPG

Daarna trok ik verder naar Saint-Marcouf-de-l’Isle. Daar bevindt zich het Musée de la batterie de Crisbecq. Een imposant bolwerk van bunkers en geschutsposten. Je kan hier een audioguide lenen. Ik koos voor de Engelse versie maar Aai zoe not kenow if thiz waz ee goet aaidie. ’t Is maar om te zeggen dat ik hier al beter Engels heb gehoord. Het domein op zich was wel zeker de moeite waard.

056.JPG

Laatste stop enkele kilometers verder in Quinéville. Het Mémorial de la Liberté Retrouvée schenkt ook aandacht aan het leven van de Fransen onder de bezetting. Heel mooi en interessant museum. Vooral de propaganda posters vond ik geweldig. Ze hebben zelfs een (kleine) straat nagebouwd. Ook dit museum ligt vlak aan het strand (een deel van het museum en van het daartegenover gelegen café zijn trouwens restanten van Duitse bunkers).

125.JPG

Op het strand heb ik kunnen genieten van enkele kitesurfers. Er stond vandaag behoorlijk veel wind zodat ze zich echt konden laten gaan.

134.JPG

Vanaf morgen trek ik meer landinwaarts, vermoedelijk Sainte-Mère-Eglise en La Cambe.