Gold

Dag 3 in Normandië : GOLD Beach.

De (zonnige) dag begon in Ver-sur-Mer. Daar ligt het Musée America Gold Beach. De naam van het museum vond ik wel bizar gekozen want de Amerikanen hebben niets met Gold Beach te maken. Gold Beach is immers een Engels strand. Eens ik binnen was begreep ik het wel. Het (kleine) museum is namelijk gewijd aan 2 onderwerpen: enerzijds de landing van D-Day en anderzijds de eerste postverbinding tussen Amerika en Europa. In 1927 vloog Admiraal Byrd met een Fokker, “America” genoemd, naar Europa. Hij miste Le Bourget door het slechte weer en stortte neer in zee ter hoogte van Ver-sur-Mer.

 

012.JPG

 

Een heel enthousiaste museummedewerker loodst de bezoekers er doorheen de geschiedenis van deze vlucht. Een andere museummedewerker heb ik trouwens tweemaal geholpen. Een eerste keer om haar te helpen enkele bezoekers te overtuigen om de 1 euro kostende Normandie Pass te nemen. Die 1 euro heeft me ondertussen al 10 euro korting opgeleverd. Een tweede keer door het stripverhaal over Operatie Overlord dat ik daar kocht enkel met muntgeld te betalen (en dat was zeer welkom).

 

019.JPG

 

Van Ver-sur-Mer ging het richting Arromanches aan Gold Beach. Net voor het dorpje ligt 360° Arromanches, een ronde cinema waar op 9 schermen rondom het verhaal van D-Day en de voorbereidingen er op worden verteld. De film duurt 19 minuten maar is wel heel mooi gemaakt. Vooral de beelden van de vernietigingen en de burgers op de vlucht grijpen naar de keel.

 

024.JPG

 

Van de cinema is een kleine wandeling naar het centrum van het dorpje waar het Musée du Débarquement ligt. In dit museum wordt vooral het verhaal van de Winstonhaven verteld. Op enkele dagen tijd werd in Arromanches immers een kunstmatige haven aangelegd. Dankzij deze haven konden er voldoende manschappen, materiaal en voorraden worden aangevoerd. Als je echter bedenkt dat de voorbereidingen voor deze haven al in 1942 begonnen dan kom je tot de conclusie dat D-Day op zich maar een klein schakeltje is in de oorlog. De restanten van de kunstmatige haven zijn trouwens nog duidelijk zichtbaar.

 

073.JPG

065.JPG

 

Laatste stop voor vandaag lag enkele kilometers verder in Longues-sur-Mer. Hier zijn vier kazematten en een commandopost te bezichtigen. In drie van de vier geschutsbunkers staan ook nog de 150 mm artilleriekanonnen. Het feit dat ze destijds duizenden kilo’s bommen op die dingen hebben gegooid en dat ze er nog steeds staan bewijst wel dat de Duitsers wisten hoe ze iets moesten bouwen.

 

089.JPG

 

Opvallend feit vandaag : op de meeste plaatsen die ik vandaag bezocht heb waren Nederlandstalige folders voorzien. Zelfs in de Carrefour heb ik “kipfilet” in plaats van “Blanc de poulet”,”Yoghurt & Fruit” in plaats van “Yaourt & Fruits” en “Chocoladewafeltjes” in plaats van “Gaufrettes enrobées de chocolat” gekocht.

Morgen is het de beurt aan de Amerikanen met Omaha beach.