Juno

Tweede dag in Normandië. Na Sword gisteren was het vandaag de beurt aan JUNO Beach.

Op weg naar Courseulles-sur-Mer had ik twee tussenstops gepland. Eerst de Hillman Bunker in Colleville-Montgomery en dan de radarpost van Douvres-la-Délivrande.

De Hillman bunker die op 7 juni 1944 werd veroverd door het 1ste Bataljon van het Suffolk Regiment wordt sinds 1990 onderhouden door les Amis du Suffolk Regiment. Je kan de site vrij bezoeken. Eén van de bunkers is ingericht zoals het in 1944 was maar die was vandaag niet open voor het publiek dus dat was een beetje een tegenvaller. Toch was het een bezoekje waard.

 

018.JPG

 

Het Musée Radar in Douvres was dat zeker. Deze radarpost, gebouwd in 1941, vormde een belangrijk deel van de Atlantikwal. Eén van de bunkers is ingericht als museum (gespreid over drie verdiepingen !) en geeft een goed beeld van het belang van de radar.

 

043.JPG

 

Ook in Douvres heb ik de eerste militaire begraafplaats bezocht. In Douvres liggen 1.123 soldaten begraven. De meesten zijn Brits maar er liggen ook 180 Duitse soldaten op dat kerkhof en dat vond ik toch bijzonder. Als je dan de leeftijden bekijkt maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Ze waren allemaal veel te jong.

 

064.JPG

 

Laatste stop vandaag: Centre Juno Beach in Courseulles-sur-Mer. Juno Beach is een “Canadees” strand. Toch wel bijzonder aangezien het voornamelijk Canadezen zijn die Vlaanderen hebben bevrijd. Bij ons ligt er zelfs een Canadese piloot begraven. Het museum richt zich uiteraard op de Canadezen, niet alleen zij die de landing hebben meegemaakt (zo’n 14.000) maar ook de 1.000.000 anderen die vrijwillig naar Europa zijn gekomen om te strijden. Op een bevolking van slechts 11.000.000 kan dat wel tellen.

 

109.JPG

 

Viermaal per dag kan je ook een geleid bezoek in de ondergrondse Kommandobunker maken, tweemaal in ’t Frans, tweemaal in ’t Engels. Aangezien het aanwezige personeel allemaal uit Canada komen is die tweetaligheid geen probleem. Tijdens deze rondleiding die wordt afgerond op het strand zelf krijg je door de vakkundige uitleg een klein beetje een idee van de omvang van Operatie Overlord.

 

130.JPG

 

Morgen terug naar de Britten en Gold Beach.

 

135.JPG