Sword

 

Eerste dag in Normandië. Op het programma: SWORD BEACH.

 

Eerste stop : La Batterie de Merville. Dit Duitse bolwerk werd op de vooravond van D-Day door de Engelsen ingenomen maar wel tegen een hoge prijs. 650 paracommando’s werden gedropt maar nog vóór de echte aanval begon waren er al 500 gesneuveld, de meesten onder hen verdronken in de moerassige gebieden rondom. Veldmaarschalk Rommel had immers alle weilanden onder water doen lopen.

 

002.JPG

 

 

De 150 resterende militairen moesten zich behelpen met de weinige wapens die ze hadden maar na een harde strijd is het hen toch gelukt. De helft van hen overleefden het helaas niet. Ook langs Duitse kant was de tol hoog. De bunkers zijn ingericht als museum. Eén van hen is zelfs gewijd aan de Belgische brigade Piron.

 

023.JPG

 

 

Van Merville was het maar een paar minuten rijden naar Benouville waar het Pegasus Memorial museum ligt. De Pegasus brug is die fameuze brug uit The Longest Day waar de geallieerden over trokken onder begeleiding van een Schotse doedelzakspeler, Bill Millin.

 

057.JPG

054.JPG

 

 

Derde en laatste stop voor vandaag was Ouistreham gelegen aan Sword Beach. Hier zijn twee museums gewijd aan D-Day: Musée n° 4 Commando en Musée du Mur de l’Atlantique. Centraal in het eerste museum staat de 4e Brigade commando. 177 Franse commando’s onder leiding van Commandant Philippe Kieffer. Vier jaar na hun “vlucht” naar Engeland was het voor deze mannen bijzonder emotioneel om op 6 juni 1944 hun land te helpen bevrijden. 10 onder hen sneuvelden bij de invasie.

 

075.JPG

 

 

Het tweede museum is in feite de commando-bunker van de Atlantikwall in Ouistreham. Verspreid over 6 verdiepingen wordt het verhaal van de invasie op Sword beach verteld. Er staat ook een landingsvaartuig dat door Steven Spielberg werd gerestaureerd en werd gebruikt in Saving Private Ryan.

 

080.JPG

 

 

Alhoewel de dag grauw en grijs was begonnen was in de namiddag behoorlijk zonnig. Met een wandeling van 5 km over Sword Beach werd de eerste dag afgesloten. Morgen vermoedelijk Juno en/of Gold Beach.

 

115.JPG