D-Day

Nog ene keer slapen en ik trek er weer even uit.

Bestemming is deze keer Normandië. Uiteraard staat deze vakantie vooral in het teken van Wereldoorlog II en de invasie van 06-06-1944, beter bekend als D-Day.

Geschiedenis is altijd één van mijn favoriete vakken geweest op school, samen met Engels. Misschien ligt daar wel de oorsprong van mijn latere liefde voor de Britse Eilanden ?

Wereldoorlog II (en de jaren vooraf) intrigeren me in het bijzonder. En dan is het vanzelfsprekend dat ik ooit eens een bezoek moest brengen aan Normandië en zijn stranden. Dit jaar werd de 70ste verjaardag van D-Day gevierd en het leek me dan ook gepast om nu naar Cabourg te rijden.

Een reactie die ik de laatste tijd wel vaker kreeg wanneer ik vertelde dat ik naar Normandië op reis zou gaan was “ge weet toch wel dat dat niet in Engeland ligt hè?”. Natuurlijk weet ik dat. Maar net als Bretagne (dat ik twee jaar terug bezocht) beschouw ik Normandië ook een beetje Angelsaksisch. Kwam William the Conqueror niet uit Normandië ? Werd Engeland niet jaren door Normandiërs geregeerd ?

Ik ga er in ieder geval van genieten, Engeland of niet. Vanavond nog even naar The Longest Day zien en morgen op weg naar “het zuiden”. Alleen maar opletten dat ik op de E17 in Gent niet naar rechts richting Zeebrugge rijKnipogen.

 

invasion2.JPG