Koud Vuur

Net op tijd heb ik “Koud Vuur” van John Lawton uit kunnen lezen. Daardoor zal ik met een nieuw fris boek op vakantie kunnen vertrekken.

Koud Vuur was een boek dat zeer in de smaak is gevallen. Zo goed dat ik het jammer vind dat ik de eerste twee verhalen van Inspecteur Frederick Troy niet heb gelezen. Niet dat het echt nodig is om te kunnen volgen maar zoals zo vaak helpt het wel om bepaalde situaties te vatten.

Het verhaal speelt zich af in Londen in 1956. In volle koude oorlog komen de sovjetleiders Chroesjtsjov en Boeganin naar Londen. Troy, wiens grootouders in het begin van de 20ste eeuw Rusland zijn ontvlucht, krijgt de opdracht om als lijfwacht van de heren te functioneren. Aangezien hij de Russische taal machtig is hopen ze zo om op die manier wat te weten te komen over de plannen van de opperste sovjet.

Dan wordt in de buurt van het Russische schip het onherkenbaar verminkte lijk van een duiker gevonden. Troy raakt geïntrigeerd en gaat op onderzoek uit. Wanneer nog andere mensen overlijden wordt duidelijk dat iemand niet wil dat de waarheid aan het licht komt. Maar welke kant is gevaarlijk ? De KGB ? MI5 ? MI6 ?

Ik heb genoten van dit boek en zodra ik de kans krijg schaf ik me de twee andere boeken ook wel aan. Lawton schetst een prachtig beeld van het naoorlogse Verenigd Koninkrijk. De figuur Troy is ook wel interessant.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

koudvuurgroot.JPG