Roparun 2014 – Deel 3

Zondagochtend, rond 5u, word ik gewekt door een vreselijk gekletter op het dakraam van de sporthal. Als ik mijn ogen open zie ik enkele flitsen gevolgd door een luid gerommel : onweer. Ik hoop maar dat ons A-team hier niet in zit (tevergeefse hoop blijkt later).

 

dag3-1b.JPG

 

Zodra iedereen wakker is en een douche heeft genomen rijden we tegen de stroom in naar Bohain-en-Vermandois om het A-team zijn rust te geven. Wij zullen de volgende 82 km, die ons naar België brengen, overbruggen. Door het slechte weer dat ze de afgelopen nacht hebben gehad lopen we iets achter op schema maar niemand die zich daar zorgen over maakt.

 

DAg3-1c.jpg

 

Ondanks het vroege uur warmt het snel op. Het parcours is bovendien niet mals. Fikse kuitenbijters volgen elkaar op. Hoogte verschillen van 50m zijn schering en inslag. Niet alleen lastig voor de lopers maar ook voor de fietsers. De fietsers moeten bovendien met van alles rekening houden. Ze mogen niet te ver van de loper fietsen maar ook niet te dicht. Ze moeten achter elkaar fietsen/lopen want anders krijgen ze een opmerking van de talloze motorrijders die de boel in de gaten houden. Twee opmerkingen betekent een “Stop & Go”.

 

Dag3-2.JPG

 

Op een moment dat een ander team ons langs rechts voorbijsteekt en een wissel uitvoert lopen en fietsen we even naast elkaar. Te lang vindt één van die motorrijders en even verder moeten we dan ook twee minuten langs de kant. Ik probeer nog in discussie te gaan maar zonder succes. Later op de dag passeert die motorrijder ons trouwens weer. Deze keer doen we het netjes zoals het hoort en krijgen we een thumbs up.

Dan gebeurt iets dat elke teamcaptain vreest: het A-team belt ons op met slecht nieuws. Hun mobilhome heeft een klapband gehad en ze kunnen geen kant meer op. Er wordt heel veel heen en weer gebeld (naar de verhuurder, naar de verzekeringen, naar taxi-bedrijven, naar het ACT, naar de wegenhulp …).

 

dag3-3.JPG

 

Als oplossing valt het volgende uit de bus : wij blijven gewoon doorgaan tot in België. Het A-team stuurt de 4 lopers en 4 van de 6 begeleiders met hun bagage naar België. Zodra zij daar zijn gaan zij verder met het lopersbusje en beperken wij ons tot onze mobilhome.

Wanneer we aan onze normale wisselplaats aankomen (de Colruyt in Tertre/Saint-Ghislain) krijgen we het nieuws dat ze 13 km verder staan in Chièvres. Een extra inspanning voor onze lopers maar het lukt.

 

Dag3-4.JPG

 

In plaats van terug naar Tertre te rijden (waar we zouden eten) besluiten we om ineens (tenminste na even een terrasje te hebben gedaan) door te rijden naar Dendermonde en daar ons kamp op te stellen.

 

dag3-4a.jpg

 

We kunnen er niet alleen eten maar ook een frisse douche nemen. We krijgen ook bezoek van Peter, Tin en Johan. Belangrijker voor mij is het bezoek van Yannick. Hij is immers zo vriendelijk om zijn Roparunpetje dat we enkele jaren terug in Zele hebben gekregen aan mij te schenken. Mijn petje is immers tot op de draad versleten. Een gebaar dat ik enorm apprecieer.

 

dag3-5.jpg

 

Volgens de oorspronkelijke planning zou het B-team de doortocht in Zele doen maar nu wisselen we net voorbij Zele. Uiteraard rijden we wel even met de mobilhome door de festiviteiten. Rond middernacht is het aan ons. Wij zullen opnieuw een grens mogen oversteken.

Dag 3 van het Roparunweekend is een feit.