Blasco Jiménez

cokefootball1.jpgBlasco Jiménez is in tegenstelling tot Moussa Dembele en Nacer Chadli (de voetballers die ik vandaag op een blikje Coca Cola Zero heb gevonden) geen voetballer. Wie is Blasco Jiménez dan wel ?

Blasco Jiménez is een pelgrim die, in het gezelschap van drie andere pelgrims op weg is naar Santiago de Compostella in het begin van de 13e eeuw. Blasco gaat gedrukt onder zijn zondige verleden en vertelt op de tocht zijn levensgeschiedenis.

Als achtjarige weet Blasco, moederloze zoon van een arme geitenhoeder het medelijden te wekken van don Bricio, de machtige aartsdeken van Ávila. Don Bricio maakt hem tot beschermeling en voedt hem op tot geestelijke.

Blasco heeft echter een zwak karakter en bezwijkt alsmaar vaker voor wat we tegenwoordig the dark side zouden noemen. Dan rukken de Moren uit het Zuiden op naar het Noorden en begint er een tijd van oorlog. Don Bricio wordt gewijd tot bisschop van Ambrosía en na enkele jaren benoemt hij Blaco tot vestingheer van zijn stad. Als Don Bricio op “bezinning” trekt laat Blasco zich weer verleiden en geraakt hij weer op het verkeerde pad.

Hij gaat zelfs zo ver dat hij Ambrosía uitlevert aan de Moren en hij wordt veroordeeld tot de dood wegens hoogverraad. Weer is het don Bricio die hem redt. Toch weigert Blasco hardnekkig zijn lesje te leren en pas later, veel later, na veel omzwervingen en ontberingen zal hij eindelijk tot bezinning komen …

Het boek “De Ziel van de Stad” is een historische roman van Jesús Sánchez Adalid. Het is een prachtig verhaal dat de mooi beeld schetst van het Spanje uit de 13e eeuw. De tijd dat Spanje voor een groot deel Moors was en Sevilla de hoofdstad was van Al-Andalus tot de Almohaden door het Christelijke Spaanse leger werd verdreven. Een aanrader voor fans van historische romans.

 

ziel.JPG