POM 1919-2014

Vanmorgen was het even schrikken toen ik, vóór ik begon te werken, nog even de website van Het Laatste Nieuws opende. Jozef Van Hove is op 2 mei laatstleden overleden en wordt vandaag intieme kring begraven.

Wie is in Godsnaam Jozef van Hove ? Hij is misschien beter bekend onder zijn pseudoniem POM en is de geestelijke vader van Piet Pienter en Bert Bibber en dat is één van mijn favoriete stripreeksen.

 

pom.JPG

 

POM is een generatiegenoot van Willy Vandersteen, Marc Sleen, Jef Nys en Bob De Moor maar zal bij het “grote publiek” waarschijnlijk veel minder bekend zijn. Dat komt onder andere door zijn halsstarrig weigeren om het Antwerps/Kempisch dat zijn geesteskinderen spreken te veranderen in Algemeen Nederlands (wat Nero, Jommeke en Suske & Wiske wel deden). Daarnaast was hij ook helemaal niet geïnteresseerd in commercieel succes. Hij heeft dan ook, integendeel tot Vandersteen, zijn ziel niet verkocht aan de hollanders.

Hij laat ons 49 verhalen na waarvan er 47 in boekvorm zijn verschenen. Misschien een tip voor de mensen van Brabantstrip vzw: er zijn nog twee verhalen die nooit verschenen zijn en die perfect zouden passen in de Fenix-collectie.

Wat me vooral aanspreekt bij Pienter en Bibber is het eerder genoemde taalgebruik maar vooral de humor. Beroemd zijn onder andere de grappige reclame- en verkiezingsaffiches op de achtergronden en de “kadertjes” met “nota”s van de auteur”. Hij trad ook wel eens zelf op in zijn strips. En Theo Flitser, journalist van “de Frut” is een kopie van POM.

POM was trouwens de eerste auteur waarvan ik collector’s items kocht. In 1984 werden de eerste twee verhalen van Pienter en Bibber (“Het vredeswapen” en “Het gestolen vredeswapen” uit 1951) door MAGNUM uitgegeven in een hardcoverversie in beperkte genummerde oplage (slechts duizend exemplaren). Ze kostten me toen 1.000 frank (25 euro) en dat was veel geld.

Hieronder nog één van mijn favoriete stroken:

 

potvis.jpg