Herlezen

boek, adrian mole, sue townsend, herlezenSommige boeken zijn als stripverhalen of als een goeie film : na verloop van tijd ken je bepaalde stukken van buiten maar toch kan je ze meermaals lezen of bekijken.

Op filmgebied is “Monty Python and the Holy Grail” zo’n film. Sommige scènes kan ik woord voor woord navertellen (zeker sinds ik in Doune Castle het script heb gekocht) maar toch bekijk ik hem minstens één keer per jaar. Vaak begin ik zelfs op voorhand te lachen met een grap die nog moet komen.

Een boek dat vraagt om jaarlijks te worden herlezen is, of beter zijn, de dagboeken van Adrian Mole (13 ¾ jaar oud) van Sue Townsend. In “From Minor to Major” worden de drie eerste dagboeken samen gebundeld:

 • The Secret Diary of Adrian Mole (aged 13 ¾
 • The Growing Pains of Adrian Mole
 • The True Confessions of Adrian Albert Mole

Dat zijn nog altijd de grappigste 3 boeken uit de reeks. De latere boeken zijn weliswaar grappig maar halen niet hetzelfde niveau. Misschien is het omdat ik een “generatiegenoot” ben van Adrian (hij is geboren op 2-4-1967 en is dus niet zoveel jonger dan mijKnipogen) dat ik de boeken zo grappig vind ? Het zal ook wel te maken hebben met het schrijverstalent van Sue Townsend. Andere boeken die zeker de moeite waard zijn om te lezen zijn:

 • Adrian Mole: The Wilderness Years
 • Adrian Mole: The Cappuccino Years
 • Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction
 • Adrian Mole: The Prostrate Years
 • The Queen & I
 • Number 10
 • Queen Camilla
 • The Woman Who Went to Bed for a Year