Sportief en leerrijk

IMG_0912.JPGVolgende week zaterdag organiseer ik onze tweede Roparun groepstraining. Na Lier is deze keer mijn eigen Vorselaar aan de beurt.

De route zelf heb ik uitgestippeld via www.afstandmeten.nl maar ik moest ook nog een verkenning organiseren. Er moet voor onze fietsers immers een routebeschrijving worden gemaakt. Iets over één vertrok ik richting sportcentrum – daar hebben we volgende week afgesproken – om te beginnen aan een wandeling van 16,50 km. Uiteindelijk zou ik 19 km in de benen hebben.

De tocht bracht me langs enkele bekende Vorselaarse landmarks zoals het Kasteel De Borrekens, de 14 Kapellekens en de Lovenhoek. Ik heb trouwens ook nog wat bijgeleerd. Sinds kort is de gemeente begonnen met plaatsen van informatiebordjes bij bepaalde straatnamen. Op die bordjes kan je dan lezen waar de naam vandaan komt.

IMG_0909.JPG

Zo heb ik geleerd dat de “Lovenhoek” waarschijnlijk komt van “Leuvense hoek”. Vroeger zou dat domein eigendom zijn geweest van een Leuvense religieuze orde. De “14 Kapellekens” (een kruisweg) zijn dan weer gebouwd door Petrus Verhaert in 1860. Hij had met een zeis in zijn been gemaaid. Hij kreeg de raad om zijn been regelmatig in de beerput te hangen. Hij beloofde dat hij een kruisweg zou bouwen wanneer hij zijn been mocht behouden en zo geschiedde dus.

Het beste bord dat ik ben tegengekomen is wel dat van het Strateneinde. Het Strateneinde heeft Strateneinde omdat … de straat daar vroeger ten einde liep. Vanaf daar waren het enkel nog weiden en velden.

Het parcours is nu ten minste verkend en de routebeschrijving kan gemaakt worden. Op enkele honderden meters na is het heel goed beloopbaar. We mogen wel van geluk spreken dat er een mooi fietspad is in de Heirbaan. Anders zou het wel eens lastig kunnen worden (en dit is nog het goed berijdbare stuk) :

IMG_0911.JPG

roparun16.jpg