Jarig !

kiekeboes.jpgEr is er een jarig !

Wie ? Wel, Marcel Kiekeboe, echtgenoot van Charlotte, vader van Fanny en Konstantinopel, zoon van Josephine, buurman van Leon Van der Neffe en van Fernand Goegebuer, werknemer van Firmin van de Kasseien. Vandaag is het namelijk exact 35 jaar geleden dat hij voor het eerst verscheen in Het Laatste Nieuws.

Merho, zijn geestelijke vader had de stiel geleerd bij Studio Vandersteen waar hij onder ander meewerkte aan Jerom maar vooral de verhalen van Pats en later Tits maakte.

Zelf heb ik Marcel pas leren kennen in 1983 toen zijn vader de Bronzen Adhemar kreeg tijdens het Turnhouts Stripfestival. Van het een komt het ander en ondertussen heb ik 131 stripverhalen van hem in huis aangevuld met vakantiealbums en speciale uitgaven.

In de loop der jaren zijn er al eens mindere verhalen verschenen maar er zijn ook een hoop juweeltjes bij. Mijn favoriet blijft album 26 met de geniale titel “Album 26”. Merho toont ons een eerste keer een blik achter de schermen van het stripverhaal. Hij zal dit nog enigszins herhalen in album 50 (Afgelast wegens ziekte). Dat album staat ook in mijn top 5. Het dubbelalbum “Met de Franse Slag” (nr 51) en “De wraak van Dédé” (nr 52) staan op nummer 3 en 4 en de top vijf sluit ik af met nummer 42 “De Spray historie”, het eerste commerciële stripverhaal ooit (dat af en toe wordt onderbroken voor reclame).

De verhalen van Kiekeboe zijn ook altijd een hulp geweest bij de verschillende systeemtesten die op ’t werk heb moeten uitvoeren. Merho is een meester in het verzinnen van grappige namen en daarvan heb ik veelvuldig gebruik gemaakt wanneer ik fictieve verzekerden moest bedenken. Jean Emmaar, Jean Swissuur, Jeanne Darm, Alain Provist, An Gora, Ann Tendeu, France Troix, Ray Uno … ze zijn ondertussen household names geworden op ’t werk.

Als bediende op een verzekeringsfirma kan ik niet anders dan afsluiten met een fragment uit “Afgelast wegens ziekte” (ik hoop dat Merho het me niet kwalijk neemt) :

kiekeboe.jpg

En om het af te leren nog een reclameboodschap er bovenop :

kiekeboe2.jpg