Opiniestukje

opinieIn het Engels zegt men soms : “Opinions are like assholes … everybody’s got one” maar toch ga ik vandaag toch ook eens een opiniestukje schrijven.

Sinds het dramatische treinongeluk van eerder deze week staan de websites van de Vlaamse kranten weer vol met reacties van (meestal anonieme) lezers. En als ik eerlijk ben dan erger ik me vaak aan die reacties.

Niet alleen omdat ze, vooral op de website van Het Laatste Nieuws, vol spelfouten staan maar ook omdat ze meestal vol onzin staan ook. Om te beginnen stonden er nog geen uur na het ongeval al een hoop beschuldigingen op (naar de NMBS, de treinbestuurder en uiteraard ook de politiekers). Nu moeten de schuldigen volgens mij ook wel gestraft worden maar wacht tenminste tot duidelijk is wie die schuldigen zijn.

De politiekers wordt vooral verweten dat ze niet voldoende inspanningen zouden leveren om het treinverkeer veiliger te maken. Zowat iedere politieker zou ontslag moeten nemen. Maar als diezelfde politiekers het zouden aandurven om nog maar voor te stellen om de maximumsnelheid op de autostrade te verlagen naar 110 km/u dan staat heel het land in rep en roer. Want dan zijn het geldwolven.

Nochtans vallen er per jaar 1.500 doden in het verkeer. Dat is dus 5 per dag ! Treinongevallen hebben de laatste 100 jaar (dat is dus HONDERD jaar) zo’n 150 mensenlevens geëist in ons land (zelfmoorden en overwegongevallen niet meegerekend). Dat zijn er 5 per 3 jaar in plaats van per dag. Ik ben geen wiskundig genie maar het lijkt me gevoelig minder. Ik voel me in ieder geval veel veiliger in de trein dan in de auto tijdens mijn woon-werkverkeer.

Maar ’t zal misschien aan mij liggen.