Nonkel Bob

nonkelbobNonkel Bob is niet meer. Gisteren is hij op 89-jarige leeftijd gestorven.

Voor mij zal hij altijd de man van TIPTOP zijn, het woensdagnamiddag jeugdprogramma op de BRT. Dat is uiteraard nog wel in de tijd dat we maar 4 tv-zenders hadden : Brussel Vlaams, Brussel Frans, Holland 1 en Holland 2. Om van kanaal te wijzigen moest er iemand rechtstaan, naar de (zwart-wit) TV gaan en een draai aan de knop geven. Uitzendingen begonnen zo rond 18u en duurden tot ongeveer 11u. Op woensdagnamiddag was er dan een speciale jeugduitzending en op zaterdagnamiddag een film uit de oude doos.

En in “mijnen jongen tijd” was dat dus TipTop met Nonkel Bob en Zaki. Ze hadden in die tijd fantastische jeugdseries zoals Magister Magius, Fabian van Falada, Het Zwaard van Ardoewaan en mijn twee favoriete jeugdseries namelijk Keromar en De Kat .

Vooral deze laatste reeks heeft indruk op mij gemaakt. Dankzij die serie ben ik nog altijd een vrij milieubewuste jongen. Keromar was ook goed maar die serie heb ik pas een paar jaar terug echt begrepen. Dat was immers een serieuze aanklacht tegen de koude oorlog en de kernwapenwedloop. Voor mij was het toen gewoon een spannende reeks. Later heeft Nonkel Bob dan nog voor series als Merlina en Postbus X gezorgd.

Wat ik me ook nog goed herinner uit die tijd is Vision On met Tony Hart. Die man kon toveren met een potlood.

Rust in vrede Nonkel Bob