Weekendje weg

Na een mislukte poging zo’n kleine maand geleden is het ons dit weekend wel gelukt om er even tussenuit te glippen.

Niet te ver maar wel ver genoeg.

Vanochtend vertrokken naar Kalmthout en de auto geparkeerd bij Hotel Jerom waar we tot zondag blijven.

De fietsen van de auto gehaald en weg waren we. Een fietstocht van zo’n 40 km die ons naar Ossendrecht en Hoogerheide zou brengen. Vertrekken deden we via Heide waar we aan het station eerst nog iets hebben gegeten.

Dan ging het verder richting Nederland en Ossendrecht.

Net voor we Ossendrecht binnenreden passeerden we nog Machsike Hadass, één van de drie Joodse begraafplaatsen die Putte rijk is.

Putte ligt deels in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en deels in de Vlaamse provincie Antwerpen. De drie Joodse begraafplaatsen zijn genoemd naar de drie Joodse gemeenschappen in Antwerpen: Frechie stichting, Machsike Hadass en Shomre Hadass.

Alle drie de begraafplaatsen liggen op Nederlands grondgebied in de gemeente Woensdrecht. Het totaal aantal begravenen is niet bekend, maar het zijn er tienduizenden. De begraafplaatsen zijn tezamen wel een hele straat lang en staan helemaal vol. Vanuit een vliegtuig op volle hoogte (ca. 10 km) zijn de drie begraafplaatsen nog goed te zien, zo groot zijn ze.

Putte vormde nooit een zelfstandige Joodse gemeenschap, maar viel onder Bergen op Zoom. Op de drie begraafplaatsen van Putte en op de Joodse begraafplaats van Bergen op Zoom zijn veel Belgische Joden begraven, omdat in België niet kan worden gegarandeerd dat een begraafplaats eeuwig bewaard kan blijven.(Bron : wikipedia)

Het was de eerste keer dat ik door Ossendrecht fietste en niemand langs de kant zag staan. Dat was wel raar. Mijn vorige 8 bezoekjes aan date oudste dorp van de Brabantse Wal vonden immers altijd plaats bij het ochtendgloren op Pinkstermaandag.

Ossendrecht was eigenlijk het eerste dorp op Nederlandse bodem op de route van Parijs naar Rotterdam, parcours van de Roparun die ik 9 keer heb meegedaan (de 9de keer vertrok ik uit Hamburg naar Rotterdam en zijn we niet in Ossendrecht gepasseerd.

Ossendrecht had elk jaar een thema en heel het dorp stond dan verkleed buiten om de Roparunners warm te onthalen. Unieke herinneringen zijn dat.

We passeerden ook nog Hoogerheide en via het Grenspark Kalmthoutse Heide reden we terug naar Hotel Jerom.

Geslaagde fietstocht maar er was wel wind, veel wind, heel veel wind … een Noord-Oost-West-Zuiderwind trouwens en dat zijn de ergste.

De knooppunten : 81 – 2 – 83 – 56 – 38 – 23 – 51 – 33 – 34 – 22 – 35 – 36 – 37 – 89 – 80 – 25 – 81 (Hotel Jerom ligt tussen punt 25 en 81)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s