Naar Den Bosch

Na de lange rit van gisteren kozen we vandaag voor de kortste rit uit het boekje van VOS Travel : een ritje naar ’s Hertogenbosch.

s-Hertogenbosch, officieus Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Tevens is het de hoofdplaats van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

De stad draagt de bijnaam ‘Moerasdraak’. Deze naam heeft de stad overgehouden aan haar rol in de Tachtigjarige Oorlog. ‘s-Hertogenbosch was toen een vestingstad omringd door moeras zoals Het Bossche Broek en de Moerputten, waardoor de stad ‘onneembaar’ werd geacht.

De stad ligt aan vier rivieren, de Maas, de Aa, de Dommel en de Dieze. In de Sint-Janskathedraal zetelt bisdom ‘s-Hertogenbosch. De stad is (minstens) vanaf 1380 een populair pelgrimsoord door de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch. Als bestuurder van de Meierij, werd ’s-Hertogenbosch een van de vier hoofdsteden van het Hertogdom Brabant.

De naam Den Bosch is ouder dan de officiële naam ‘s-Hertogenbosch. Die hertog was de Hertog van Brabant.De kortere naam Den Bosch wordt veel gebruikt, maar is niet officieel. Dit in tegenstelling tot Den Haag, dat wel officieel wordt gebruikt. (Bron : Wikipedia)

Uiteraard hebben we ook een Bossche Bol gegeten. Wij gingen daarvoor naar ’t Opkikkertje aan de Grote Markt. Telkens we in Den Bosch komen gaan we daar toch even langs. Niet dat we daar elk jaar komen maar we zijn er al twee keer naar een optreden van NITS geweest en twee keer zijn we daar een Bossche Bol gaan eten. Zij serveren trouwens de bollen van Jan de Groot, de enige echte dus.

Onderweg werden we weer getrakteerd op mooie uitzichten en een uitgebreid assortiment van vliegende wezens, waaronder 3 laagvliegende C-130 toestellen van de Koninklijke Luchtmacht. Twee daarvan zagen we ’s avonds bij het avondeten nog eens terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s