Langs de spoorlijn en brouwerijen

Het is niet omdat er hier niet wordt geblogd dat er niet wordt gefietst of gewandeld hoor. Maar soms heb je zo van die fietstochtjes die minder fotogeniek zijn of die we al meerdere keren hebben gedaan en dan is het soms moeilijk om de inspiratie te vinden voor een blogpost.

Afgelopen vrijdag echter zijn we nog eens “op verplaatsing” gaan fietsen. We reden daarvoor naar het station van Opwijk. Dat was de startplaats van de Pasar-fietstocht “Volg de spoorlijn … langs brouwerijen”.

Na een tiental kilometer langs de spoorweg en door Opstal bereikten we het Buggenhoutbos. In de 12de eeuw maakte dit bos deel uit van een gigantisch woud genaamd “Beuckenhoudt”. Daar heeft de gemeente Buggenhout haar naam aan te danken. Er staat vooral wintereik in het bos. Nergens in Vlaanderen vind je meer wintereiken.

Even verder zijn we niet van onze route afgeweken om het drie-provinciënpunt in Lippelo te bezoeken. Dat hadden we al eerder te voet gedaan en zo indrukwekkend is dat nu ook weer niet.

In Breendonk passeerden we de Brouwerij Duvel.

Brouwerij Duvel Moortgat is opgericht in 1871 door Jan Leonardus Moortgat. Albert Moortgat nam in 1914 op vierentwintigjarige leeftijd de brouwerij over van zijn overleden broer Jozef Moortgat (1872-1914). Hij lanceerde Victory Ale in 1917.

In de jaren ’30 van de 20e eeuw lanceerde hij de pils Bel Pils.

In 1926 werd Victory Ale tot Duvel omgedoopt “omdat er een duvel in zit”. Na de Tweede Wereldoorlog werd Vedett ontwikkeld, een bier dat in 2003 opnieuw werd gelanceerd. In 1963 begon Duvel Moortgat een lijn abdijbieren onder licentie van de Benedictijnermonniken van Maredsous.

Volgens Patrick Nefors, historicus van het Nationaal Gedenkteken van Breendonk en auteur van Breendonk 1940-1945, had Albert Moortgat nazi-sympathieën, was hij lid van de collaboratiebeweging De Vlag en adverteerde hij in Volk en staat, het blad van de collaboratiepartij VNV (Vlaams-Nationalistisch Verbond). Zijn slogan was ‘Eén volk! Eén staat! Eén bier: Moortgats bier!’.

In de jaren 50 van de 20e eeuw nam Albrecht Moortgat (4 september 1931) de brouwerij over van zijn vader Albert Moortgat. Het was Albrecht, ook wel Bert genoemd, die ervoor zorgde dat de lokale brouwerij nationaal bekend raakte. In 1994 trok hij zich volledig terug uit de brouwerij. Hij overleed 26 april 2011 op 79-jarige leeftijd en had drie dochters waarvan geen van hen actief is in de brouwerij.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw begon Duvel Moortgat in bulk geïmporteerde Tuborg van de Deense Brouwerij Carlsberg te bottelen en te verdelen; de samenwerking zou meer dan dertig jaar standhouden.

Verder op de route passeerden we Steenhuffel … thuishaven van de Palm Brouwerij.

De geschiedenis van Palm begint in 1597 met de akte van verkoop van een hofstee. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen.

Pas in 1747 starten de eerste ‘officiële’ tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het ancien régime geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen ‘De Oude Croon’, ‘Het Hoefijzer’ en ‘De Drij Coninghen’. Tevens worden twee brouwerijen ‘De Hoorn’ en ‘De Valck’ vermeld. Brouwerij De Hoorn, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker, zal ten slotte in 1929 uitgroeien tot de speciaalbierbrouwerij Palm.

In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy zal nieuwe impulsen geven aan de bierproductie. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

In de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt ze opnieuw op en maakt ze groter. Hij gelooft dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kan boeken. In 1929 geeft hij ‘het bier van Steenhuffel’ de merknaam: ‘Speciale Palm’, Speciale verwijzend naar de bierstijl ‘Special Belge’ en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.

In Steenhuffel staat tegenwoordig een moderne brouwfabriek waarmee de groeiende markt voor speciaalbieren kan worden bediend.

In 1974 kwam Jan Toye, neef van Fred Van Roy, aan de leiding van het bedrijf. In 1975 wijzigde de naam van Brouwerij De Hoorn in Brouwerij Palm.

Sinds 1998 is brouwerij Palm ook eigenaar van brouwerij Rodenbach en sinds 2001 van Brouwerij De Gouden Boom.

Bijna terug in Opwijk passeerden we nog ’t Leireken bij Viljan in Steenhuffel waar we stopten voor de lunch.

Een heel leuke fietstocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s