Meensel Kiezegem ’44

Onlangs zag ik toevallig iets passeren op Facebook dat mijn aandacht trok namelijk reclame voor een oorlogswandeling in Meensel Kiezegem, georganiseerd door Museum44.

Hoewel ik me de details niet meer volledig herinnerde wist ik nog wel dat het iets te maken had met de beste wielrenner ooit … Eddy Merckx.

Uitstekende gelegenheid dus om onze kennis van de vaderlandse geschiedenis te verbeteren en tegelijkertijd te wandelen in een mooie omgeving.

De hele wandeling draaide om een zwarte bladzijde in de geschiedenis die begon op 30 juli 1944.

Meensel-Kiezegem had niet veel te lijden gedurende de oorlog. Er was sinds de landing in Normandië wel meer spanning tussen “witten” en “zwarten”. Op zondag 30 juli reden er drie vreemde fietsers voorbij de dorpsplaats. Buiten het dorp kwamen zij Gaston Merckx , één van de leiders van de zwarte brigade, tegen met enkele hoeve knechten. Er ontwikkelde zich een discussie met als resultaat dat Gaston Merckx werd neergeschoten. De reactie hierop was buiten verhouding. Moeder Merckx eiste op de begrafenis van haar zoon honderd slachtoffers. Dramatisch was wel dat de daders niet van Meensel-Kiezegem waren.

Op 1 augustus hielden gemaskerden en geüniformeerden een eerste razzia: 3 mannen (August Craeninckx, Petrus Vander Meeren en Oscar Beddegenoodts) werden neergeschoten, vier vrouwen, tien mannen , een meisje en een jongetje werden opgepakt. Op 3 augustus werd dan op het kerkhof de eed gezworen Gaston Merckx te wreken.

Waar de razzia van 1 augustus op kleine schaal verliep was deze van 11 augustus strategisch voorbereid. Het bevelschrift werd door het “Sicherheitskorps” o.l.v. Robert Verbelen en Tony Van Dijck uitgevaardigd. Met vele vrachtwagens, Duitsers en collaborateurs werd het dorp omsingeld. Hoeve Schotsmans werd in brand gestoken omdat men vermoedde dat er een Canadese piloot verstopt zat en de boer kwam om in de vlammen.

Juist voor de bevrijding van de streek werden de meesten naar het concentratiekamp van Neuengamme gevoerd. De trieste balans van beide vergeldingsacties was verbijsterend, 4 mensen ter plekke vermoord, 63 inwoners stierven in concentratiekampen en 28 gijzelaars van wie 9 vrouwen en meisjes overleefden de tragedie. De zwaarste tol heeft dit kleine dorp moeten betalen zonder aanwijsbare reden. Daardoor wordt het ook vernoemd, samen met Oradour en Lidice, als één van zwaarst getroffen gemeenschappen in Europa tijdens WOII. (bron : Website N.C.P.G.R Meensel-Kiezegem ’44 vzw)

Ook zonder de historische informatie zou het een heel mooie wandeling zijn geweest maar die geschiedenis gaf het net dat extra tintje. Mooie uitzichten, wandelen door boomgaarden … echt genieten. Gelukkig waren we al om half negen ter plaatse, anders zou het wel eens te warm kunnen zijn geweest.

Trouwens, Gaston Merckx was een oom van Eddy Merckx. Het volledige gezin Merckx (vader, moeder en de broers van Gaston) is veroordeeld voor collaboratie.

De vader van Eddy daarentegen was arbeidsweigeraar. En de moeder van Eddy was koerier voor het verzet.

We gaan zeker nog eens terug. We hebben immers nog 2 tegoedbonnen voor het museum. Een impressie van de wandeling hieronder (het beeld van Eddy Merckx is van de hand van Luc De Blick)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s