To vlonder or not to vlonder?

Voor mijn verjaardag kreeg ik vorig jaar van Conny een boekje van Lus de Ridder, bij Instagramvolgers misschien beter bekend als @staycation.belgium. In het boekje staan 25 luswandelingen verspreid over heel het land.

Gisteren zochten we onze inspiratie niet in dat boekje maar wel op haar instagramaccount en zo kwamen we uit bij de Antitankgrachtwandeling in Wespelaar-Haacht.

De wandeling vertrok aan knooppunt 5 van Dijle en Demer. Al snel stonden we in het Haachts Broek. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een heel nat gebied, een lappendeken van bos, wei, akker en struweel en is in beheer van Natuurpunt.

Het lag er nu wel heel modderig bij. Ruim een kilometer lang hebben we tot onze enkels in de modder gezeten. Heel mooi maar ook vermoeiend.

Iets verderop kwamen we dan uit aan de Antitankgracht van Haacht. Deze werd in 1939 gebouwd en maakte deel uit van de “KW lijn” : de hoofdweerstandsstelling Koningshooikt-Waver met verlenging naar Namen. Het was de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren dertig. Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur het volledig over. In 2001 werd dit plekje erkend als natuurreservaat “Haachts Broek-Antitankgracht”.

Vanaf dit punt waren er nog wel enkele modderige stukken maar waren er gelukkig wel veel vlonderpaden. Dat wandelde net iets vlotter, tenminste wanneer er geen tegenliggers waren. Echt breed is zo’n vlonderpad immers niet 😉.

Na ruim 11 km stonden we terug aan de auto, moe en voldaan en met een kilo modder aan onze wandelschoenen.

De knooppunten (Demer en Dijle) : 5 – 51 – 53 – 516 – 515 – 501 – 58 – 56 – 55 – 54 – 52 – 50 – 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s