Den Battelaer

Na een dagje klusjes in huis (het was toch geen weer om buiten te komen) hebben we vandaag wel de wandelschoenen aangetrokken.

Heel ver hebben we het niet gezocht. Conny had een wandeling gevonden met vertrek in Heffen aan het plein van SK Heffen.

Al snel doken we het natuurdomein Den Battelaer in.

Den Battelaer is van oudsher een vloeibeemdenlandschap. Via een systeem van sluizen, kanaaltjes en dijken werd de overstroming van de Zenne eeuwenlang onder controle gehouden. De bevloeiing met kalkrijk Zennewater zorgde ervoor dat er voedzaam gras en hooi geproduceerd kon worden. Tot op vandaag is den Battelaer een waterrijk gebied gebleven. Samen met de zoetwaterschorren van het overstromingsgebied aan het Zennegat vormt het een stukje topnatuur op een boogscheut van Mechelen. In het broedseizoen kan je er unieke zangvogels als de rietgors, blauwborst en rietzanger waarnemen. Je kan er zelfs getrakteerd worden op het concert van de nachtgaal. (bron: infobord bij de ingang van Den Battelaer).

Vloeibeemden, sluizen, kanaaltjes, overstromingen … het zal niet verbazen dat de tocht door het natuurdomein behoorlijk vettig verliep. Tot aan de enkels in de modder. Planken die gebroken zijn waardoor je toch door het water moet. Op zo’n moment ben je blij met je Meindls. Die doen dan hun werk wel. µ

Eens uit den Battelaer was het via de oevers van de Zenne rustiger wandelen naar het Zennegat. Ook de terugweg verliep iets droger. Het laatste stukje ging terug door den Battelaer maar nu hadden we een vlonderpad om aan de modder te ontsnappen.

De knooppunten: 80 – 77 – 78 – 85 – 86 – 79 – 163 – 80). Vertrekken deden we aan het voetbalplein van SK Heffen (een honderd meter vóór knooppunt 80).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s