Het Goorpad

Vandaag een snipperdagje genomen om de verjaardag van Conny te vieren.

En uiteraard ga je dan ook wandelen hè 😉. We kozen vandaag voor Heist-Goor als vertrekpunt.

Heist Goor lag oorspronkelijk in een uitgestrekt moeras “Goorheyde”. Na drooglegging onstond er het gehuchtje dat later uitgroeide tot de parochie Heist-Goor. De streek was vooral bekend voor de “vroege patatten”. 

De wandeling vertrekt in de Pastoor Mellaertsstraat, genoemd naar de eerste pastoor van de parochie. Die liet er niet alleen de kerk bouwen, hij richtte er in 1887 ook een boerengilde op. Nadat hij het jaar daarop werd verplaatst naar Leuven richtte hij daar de Belgische Boerenbond op, gegroeid uit zijn dagelijkse confrontatie met de armoede van de boerengezinnen.

Onderweg kom je aan de grens met Beerzel ook het Pelgrimhof tegen. Begin 14de eeuw werd het in leen gehouden door Pelgrim Tucbake. Het gebouw dat er nu staat, omgeven door een slotgracht, dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw.

Gelukkig had ik de wandeling ook gedownload op de Garmin Etrex want de bewegwijzering liet soms toch wel een beetje de wensen over. Toen we terug aan de auto waren stonden er 11 km op de teller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s