Kruiskensberg

De vriendin is op fietsweekend met de jeugdvriendinnen en ik ga voor een keertje dus eens niet naar Peulis dit weekend.

Zoals gewoonlijk op vrijdag, tenminste toch de afgelopen weken, ben ik vandaag met moeder op excursie getrokken. Een “langere” wandeling en daarna ergens gaan eten.

Vandaag koos ik voor Kruiskensberg in Bevel als vertrekpunt. Ik wilde eerst naar ’t Schipke aan de Nete gaan maar dan zit je voor een wandeling al snel aan 8 km of meer en dat is net iets te ver voor mijn zevenentachtigjarige moeder.

Maar 6 km gaat nog perfect en de wandeling die ik had uitgestippeld was ongeveer 6km.

De auto liet ik achter op de parking van Kruiskensberg waar ook ons eerste knooppunt was, vlakbij de kruisweg.

Een oude tekst vertelt dat een erg zieke herder er omstreeks 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dat bekend raakte, werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. In de 17de eeuw werden vijf putjes gegraven als symbool voor de vijf wonden van Christus. In de 19de eeuw werden deze putjes in steen gemetseld, werd er een kapel opgericht en schonk jonkheer Florent le Grelle, de kasteelheer van het Rameyenhof, een groot ijzeren kruis. De grote bedevaartsdag is Goede Vrijdag wanneer gelovigen nog steeds de kruisweg komen doen. Ook de natuurliefhebbers vinden hier wat ze zoeken: op het domein achter de kapel is een heideven gelegen en rondom het ven bevindt zich een uitgestrekte vochtige heide, afgewisseld met droge zandruggen. Het geheel is nu een gemeentelijk wandelbos met een oppervlakte van 10 ha. (Bron: Knooppunter.com)

Mijn wandeling zou me echter niet naar het wandelbos leiden maar wel naar de overkant. We staken de Kruiskensbaan over en gingen door het Domeinbos Cruysveld richting Bevel-Dorp. Na iets meer dan drie kilometer bereikten we de oever van de Nete die we ruim 1 km zouden volgen om daarna terug via het domeinbos naar de auto te stappen .

Ter hoogte van knooppunt 5 (het voorlaatste punt van onze wandeling) namen we wel de tijd om in Taverne Cruysberg iets te eten en te drinken.

(foto’s volgen later)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s