Zoerselbos en het Boshuisje

Deze week trok ik met mijn moeder naar Zoersel voor onze vrijdagse wandeling.

Vertrekpunt was het Boshuisje. Wat nu een Café/Restaurant is was vroeger een boswachterswoning, gebouwd kort na 1800. Kort na de Eerste Wereldoorlog werd het bekend als het huisje van de Loteling die daar zijn verhaal zou verteld hebben aan Hendrik Conscience. Of die Loteling echt heeft bestaan weet men niet maar het is wel zeker dat Conscience zijn verhaal in het Boshuisje situeerde.

Het Zoerselbos is een 400ha groot natuur- en bosgebied dat zich uitstrekt over Zoersel en Halle. Ei zo na was het gebied, zoals zovele gebieden in de omgeving, verkaveld maar de Vrienden van het Zoerselbos hebben dit kunnen tegenhouden. De vereniging werd door een aantal enthousiastelingen op 16 juni 1972 gesticht. De eerste taak van de vereniging was de redding van het toen erg bedreigde Zoerselbos.

Ook overvloedige betreding, al dan niet door gemotoriseerd verkeer, vormden een niet te onderschatten dreiging.

Er werd daarom gestreefd naar de bescherming van het toen nog 400 hectaren grote Zoerselbos.

Na een lange, en soms harde, strijd werd dit doel bereikt, met als kroon op het werk de definitieve bescherming als landschap in 1985. (bron: website Zoerselbos.be)

Het was er in ieder geval heel rustig wandelen. De wandeling werd afgerond met een smakelijke hap op het terras van het Boshuisje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s