Het Zwin

Gelukkig had ik vandaag niet teveel last van de Covid-prik van gisteren. Wel iets minder goed geslapen en een pijnlijke linkerarm maar verder valt best mee. Al lijkt het wel dat ik iets sneller vermoeid ben.

Maar dat alles stond onze dagtrip van vandaag niet in de weg : het Zwin. De weg ernaar toe was vrij hectisch omdat de kaarten van mijn GPS totaal niet overeenstemden met de werkelijkheid. Maar we zijn er geraakt.

Het Zwin Natuur Park (tot 2016 bekend als Provinciaal Natuurpark Zwin) is het belangrijkste natuurgebied op het Belgisch gedeelte van het Zwin, een oude zeearm van de Noordzee. Het gebied ligt in de gemeente Knokke-Heist en sluit aan op het Nederlandse deel van Het Zwin. Men vindt er veel zeevogels en duinkonijnen, alsook een grote verscheidenheid aan watervogels. Aan de binnendijkse kant is een broedstation van de ooievaar en een klein vogelpark, waar ook gestrande vogels die verzorgd worden aan het publiek worden getoond. Verder is er een restaurant en een souvenirwinkel.

Het Zwin werd in 1939 een beschermd landschap.Het werd in 1952 door graaf Léon Lippens tot eerste natuurreservaat in België uitgeroepen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.

In 2005 werd er reeds een principeakkoord getekend, waardoor tot 2006 het Zwin beheerd werd door de Compagnie “Het Zoute”. Hierna nam de Vlaamse Gemeenschap het 155 hectare grote natuurgebied over en stelde het zich tot doel de verzanding aan te pakken en het natuurreservaat uit te breiden door er delen van de Willem-Leopoldpolder aan toe te voegen.Het bijbehorende vogelpark werd overgenomen door de provincie West-Vlaanderen.

Sinds 4 februari 2019 is het Belgische deel van het Zwin 110 hectare groter geworden na het doorsteken van de internationale dijk, het Nederlandse deel werd 10 hectare groter.[3] Het volledige Zwin, langs beide kanten van de grens, is sindsdien 770 hectare groot. In maart 2019 is een fietspad in gebruik gesteld dat loopt van Knokke tot Cadzand, dwars door het Zwin.

Het Zwin grenst aan het 222 hectare grote natuurreservaat Zwinduinen en -polders. (Bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s