Terwijl ik naar de Kempen reed om mijn eerste covid-19-prik te halen werd mijn rol van gids overgenomen door broer Danny.
Hij kwam even over vanuit Ieper en reed met moeder naar Nieuwpoort.
Isera Portus, de eerste naam voor Nieuwpoort dook in 1150 in geschriften op. Later sprak men van Neo Portus en Novum Oppidum. Novus Portus (Nieuwpoort) is de benaming die het ten slotte haalde. Nieuwpoort (“de nieuwe haven”) is zo benoemd in tegenstelling met de oude haven, namelijk Lombardsijde (“waar de Lombarden, dat wil zeggen de inpandnemers, leven”), die reeds sinds voor 1115 aan de (huidige) overkant van de IJzer bestaat.
Nieuwpoort is vooral bekend door de Slag bij Nieuwpoort in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers. In de 17e en 18e eeuw kregen de inwoners vijf keer met de Fransen te maken (1647, 1658, 1745, 1793 en 1794). In 1717 kwam Peter de Grote op bezoek. In de late 17e eeuw en eerste helft van de 18e eeuw was de stad een van de vestingsteden die deel uitmaakten van de Nederlandse vestingbarrière in de Zuidelijke Nederlanden.
In 1856 werden de beperkingen van Nieuwpoort als garnizoensstad opgeheven. Van 1861-1866 werden de vestingwerken gesloopt. Hierdoor kon Nieuwpoort zich uitbreiden en kwam ook het kusttoerisme op gang, waardoor Nieuwpoort-Bad ontstond.
Het kusttoerisme kwam goed op gang na de aanleg van de spoorverbinding die Nieuwpoort-Bad met Brussel verbond. Op 15 augustus 1869 stoomde de eerste trein het station binnen, met koning Leopold II als passagier aan boord.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Slag om de IJzer raakte Nieuwpoort zwaar beschadigd. Het was een steunpunt voor de verdediging van het Belgisch leger dat zich kon handhaven na de inundatie van een gebied gelegen tussen de IJzer en de spoorwegbedding van de spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide.
Een detachement van de Belgische genie, geholpen door schipper Hendrik Geeraert, opende in de nacht van 29 op 30 oktober 1914 de uitlaatsluizen van Veurne-Ambacht) en zette zo het terrein ten zuidwesten van de IJzer onder water.
Een eerste poging tot inunderen, op 26 oktober aan de kleine, Spaanse sluis op de Oude Veurnevaart (ook Oud-Veurnesas of Kattesas genoemd), onder leiding van geniekapitein Robert Thys en met de hulp van Karel Cogge, had niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Na de Tweede Wereldoorlog werden de haven en het kusttoerisme te Nieuwpoort verder uitgebreid. (Bron: Wikipedia)
Ik ken Nieuwpoort vooral van mijn eerste soloreis ooit : met de twaalfjarigen en de CM naar Nieuwpoort voor een week. Een hele belevenis hoor.
Jammer dat ik er niet bij kon zijn, alhoewel … ik ben vandaag niet nat geworden, zij wel. Maar ja, een vaccinatie tegen Covid-19 heeft voorrang.
Trouwens, wat ik gisteren dacht dat een oefening van het leger was bleek een echt drama te zijn. Ter hoogte van Thermae Palace is een man uit zee gered en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De foto’s van Nieuwpoort zijn van gastfotograaf mijn broer.














