Raversyde Atlantik Wall & Anno 1465

Dag 2 van onze midweek.

De dag goed begonnen met 5km joggen.

De auto bleef in de garage vandaag. Na een uitgebreid ontbijt namen we de tram naar het iets verderop gelegen Domein Raversijde. We hadden dat ook te voet kunnen doen maar 2,5km heen en nog eens evenveel terug en dan nog een paar uur rondlopen op het domein zou iets teveel zijn voor een zevenentachtigjarige.

De ATLANTIKWALL in Raversyde is een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen.

Batterij Aachen, een uniek bunkercomplex uit WO I, ligt in een glooiend duinengebied met uitzicht op zee. De batterij onderging een uitgebreide en grondige restauratie en herinrichting. Met beeld, animaties, (beton)maquettes en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging. Er is ook een vleugje cultuur dat je kan meepikken met het Groen Geruite huis van kunstenares Lily Van der Stokker (Beaufort). Ze inspireerde zich op het artistieke verleden van prins Karel en de camouflagetechnieken op schepen. Ze wou een vleugje vrouwelijkheid brengen, in een voor haar, mannelijke site.

Batterij Saltzwedel-neu is een schoolvoorbeeld van de Atlantikwall. Door haar goede staat van conservatie kan zij gerekend worden onder de belangrijkste Europese Musea gespecialiseerd in militaire verdedigingswerken.

Het verdwenen middeleeuwse vissersdorp Walraversijde in ANNO 1465 is een van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen.  Op de locatie van het middeleeuwse dorp werden drie vissershuisjes en een bak- en visrookhuis gereconstrueerd. alraversijde werd genoemd naar een zekere Walraf. Het dorp lag oorspronkelijk in het noordwesten van ANNO 1465, waar nu het strand is.

In januari 1394 trof een zware storm Walraversijde. Ook een deel van Oostende kwam onder water te staan. Hectaren land verdwenen onder het landinwaarts geblazen duinzand. Noodgedwongen verhuisden de inwoners naar meer landinwaarts gelegen gebieden. Het dorp werd achter de verstoven duinen heropgebouwd. Die duinen werden in 1399 verstevigd door de aanleg van een nieuwe dijk.

Morgen laat ik me even aflossen door mijn broer die vanuit Ieper even de verplaatsing naar Oostende maakt. Dat geeft mij de mogelijkheid om “even” naar de Kempen en terug te rijden om mijn eerste Covid-19 prik te gaan halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s