Belse Heide

Vandaag was het de eerste echte dag van ons weekje vakantie.

Uiteraard gaan we met zo’n weer als vandaag wandelen. De vraag is enkel … waar trekken we deze keer naartoe.

We hebben er het Groot Wandelboek Vlaanderen van Lannoo erbij genomen en al snel was de keuze gevallen op de Belse Heide.

Bel is één van de dertien Geelse parochies. In totaal zijn er trouwens 13 parochies : Larum, Ten Aard, Stelen, Oosterlo Sint-Dimpnawijk, Winkelomheide , Holven, Punt, Elsum, Geel, Zammel en tot slot dus Bel. Dat zijn er toch maar twaalf zullen de wiskundigen onder de lezers denken. Dat is waar maar ook de parochie Sint-Jozef-Olen wordt als Geels beschouwd omdat deels op Geels en deels op Olens grondgebied ligt. Bel is wel de enige parochie die vroeger toebehoorde aan het Prinsbisdom Luik, de andere parochies behoorden tot het Bisdom Kamerrijk.

Het landschap rond Bel is beschermd. Ten zuiden van Bel ligt een dekzandrug met naaldbossen en heiderestanten. Dit bevat het Belsveld, de Belseheide, de duinen en een deel van het Bels Broek. Ten noorden van Bel stroomt de Molse Nete. Het bosgebied Belse Bossen, die geherwaardeerd als natuurgebied door onder meer vernatting, rooien van cultuurbos (dennen) en verschraling van de zandbodem voor herstel van heidebiotoop.(bron : Wikipedia).

Wij vertrokken voor onze wandeling aan de Sint-Lambertuskerk. Al snel bereikten we langs akkers de duinrug die als een langgerekte halvemaan rond Bel ligt. Deze duinrug werd tijdens de jongste ijstijd vanuit de Noordzee (die toen quasi drooglag) naar de Kempen geblazen.

Via de duinen en het bos bereikten we de oevers van de Nete. Wondermooi aan de ene kant van het oeverpad, spuuglelijk aan de andere kant van het oeverpad vanwege de talloze weekendverblijven, helaas een typisch Kempens fenomeen. Door turfwinning ontstonden daar gaten die zich met water vulden en die daardoor de twijfelachtige eer kregen om als rustiek decor te fungeren bij een stacaravan of een bungalow.

Naar het einde toe werden we nog getrakteerd op een vliegshow van de plaatselijke modelvliegtuigenclub en voor we het goed en wel beseften stonden we terug aan de kerk met net geen 11 km op de teller.

Een zeer geslaagd begin van onze vakantie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s