Niet meer zo zalig

De titel zou kunnen slaan op het weer van vandaag want zalig kan je dat niet noemen. Dan maar een paar klusjes in huis gedaan.

Gisteren was het wel zalig wandelweer. Daarvan heb ik gebruik gemaakt om met moeder naar de Lilse Bergen te rijden. Niet dat we gingen zwemmen hoor, daarvoor was het weer niet goed genoeg (en wij niet zot genoeg).

Maar wel om nog eens in een andere omgeving te wandelen.

De Lilse Bergen zijn eigenlijk ontstaan tijdens de aanleg van de E34 (die toen nog E3 was).

Het is vooral bekend als recreatiedomein maar je kan er dus ook mooi wandelen.

Onze wandeling passeerde ook langs de Achtzalighedenboom.

Die is bekend omwille van zijn grillige vorm en is dan ook een vliegden. De boom, genoemd naar de acht zaligsprekingen van Christus, dankt zijn naam aan het feit dat hij oorspronkelijk over het uitzonderlijke aantal van acht stammen beschikte. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog zou er echter één zieke stam van afgezaagd zijn, om op die manier verdere besmetting van de boom te voorkomen. Volgens een ander verhaal dat de ronde doet, zouden stropers de stam hebben afgezaagd om zich te wreken op een boswachter die hen eerder had betrapt.

De precieze ouderdom kan nog niet met zekerheid bepaald worden, maar geschat wordt[bron?] dat zijn vroegste bestaan dateert van rond 1850. De boom kreeg alleszins reeds een vermelding in een werk over de meest merkwaardige bomen van België uit 1910.

In maart 2013 werd de boom door een storm zwaar beschadigd. In 2014 werd bekendgemaakt dat het einde van de boom nabij is. (Bron : Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s