Landelijk Eppegem

Eppegem.

Het toponiem Eppegem is afgeleid van de Frankische naam Ippingohaim. Deze naam wordt voor het eerst vermeld in een diploma uitgegeven door keizer Otto I uit 966. Ippingohaim betekent woning of heem van Ippe. Het toponiem Eppenghem duikt op vanaf 1245. Sinds 1945 heet het dorp officieel Eppegem.In het dialect wordt vaak naar het dorp verwezen als Eppegoem.

Tot het einde van het ancien régime viel Eppegem juridisch onder de meierij van Grimbergen, in het kwartier van Brussel van het hertogdom Brabant. Nadat de Franse Republiek in 1794 de Oostenrijkse Nederlanden geannexeerd had, werd Elewijt als gemeente ingedeeld bij het kanton Zemst van het Dijledepartement.

In 1830 beschreef een Hollands soldaat, die de dag tevoren in Walem overnacht had, Eppegem als een zeer armoedig, vies en onverzorgd dorp.

Eppegem werd zwaar geteisterd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er werden 176 huizen platgebrand en ook de kerk en het toenmalige gemeentehuis liepen schade op. Daarenboven vielen er 8 burgerdoden. (Bron : Wikipedia)

Eppegem was ook de vertrekplaats van onze wandeling van vandaag. Nadat ik eerst wat fotootjes van de mooi bevroren tuin had genomen, was het even afwegen welke wandeling we gingen doen. Liefst ergens waar niet teveel volk komt.

Als je er niet uitkomt dan vraag je gewoon aan Wandelknooppunten.be een suggestie. En zo kwamen we uit op de Landelijk Eppegem wandeling. Het was alweer een goede suggestie. Het was inderdaad heel landelijk. Hier en daar was het wel verraderlijk glad maar verder heel rustig en heel mooi. Veel dieren gezien en meer dan twee uur lang genoten van het winterzonnetje.

Van dat winterzonnetje was op weg naar Peulis nog weinig te zien. Heel bizar hoe je op een afstand van 20 km van mooi zonnig weer naar dikke mist kunt evolueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s