Het complot van Laken

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger België binnen. 18 dagen later gaat Koning Leopold III over tot capitulatie. De Belgische regering vlucht naar Engeland, de Koning besluit bij zijn volk te blijven.

Jef Van Hooff, gewezen kapper in Mechelen vlucht het land uit en belandt via Marseille en Casablanca in London waar wij enkele medesoldaten terugvindt.

Het duurt niet lang of hij wordt gerekruteerd door de nieuwe, door Churchill opgerichtte, veiligheidsdienst SOE. Hun opzet is zoveel mogelijk sabotage uitvoeren in het door Duitsland bezette gebied. Niet iedereen is even opgezet met die nieuwe dienst. Zeker de SIS heeft een hekel aan de SOE en houdt vaak belangrijke informatie achter.

Tijdens de opleiding maakt Jeff kennis met Virginia Hall. Samen worden ze naar België gestuurd met als opdracht Lilian Baels en/of Koning Leopold zelf te ontvoeren en naar Engeland terug te brengen.

Hall verteld echter niet de volledige waarheid. Zij werkt immers ook voor de Amerikaanse geheime dienst.

De Amerikanen zijn immers ook heel erg geïnteresseerd in België, nu ja, eigenlijk meer in onze kolonie en vooral in de uraniummijnen in die kolonie.

Ondertussen zijn de Duitsers in België een mini-Englandspiel begonnen. Geheimagenten van de SOE en de SIS worden “omgedraaid” waardoor alle nieuwe aankomsten onmiddellijk worden gearresteerd.

Gedurende enkele maanden zwerven Jef en Virginia rond in de Brusselse hoofdstad maar hun plan in uitvoering brengen lijkt moeilijker dan verwacht. Dan worden ze opgepakt door de Duitsers.

In Het complot van Laken mengt Johan Op De Beeck fictie en feiten op zo’n manier dat de scheiding tussen de twee bijzonder dun is. De meeste personages hebben immers echt bestaan.  Jef Van Hooff was de kapper waar zijn moeder in Mechelen een wekelijkse afspraak had en waar de kleine Johan mee naar toe mocht. Ook Virgina Hall heeft echt bestaan, net als de Duitsers en de Belgische verzetstrijders en collaborateurs die in het boek komen.

Om de leesbaarheid te verbeteren en om het verhaal spannend te houden speelt Op De Beeck wel met de tijd. Hij laat gebeurtenissen vroeger of later gebeuren wanneer dat nodig is om het verhaal boeiend te houden. Soms laat hij ook personages elkaar ontmoeten terwijl ze elkaar in werkelijkheid nooit zijn tegengekomen. De echte Jef heeft de echte Virginia bijvoorbeeld nooit ontmoet.

En voor sommige zaken heeft hij gewoon zijn fantasie moeten laten werken. Het dossier van Jef Van  Hooff is na 70 jaar immers nog altijd Top Secret. Wat zijn missie naar België echt inhoudt weet niemand. De brief die Van Hoof heeft meegebracht naar België is vermist.

Wat er wel zeker is, is het feit dat dit een spannend boek is dat een goed beeld geeft van het verzet in België en in Europa tijdens Wereldoorlog II. Het geeft ook de interne strijd tussen de verschillende diensten weer.

Een aanrader!

laken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s