De Zwarte Madam en de turfstekers

Af en toe moet een mens eens een snipperdag nemen. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen staan en de batterijen moeten af en toe worden opgeladen (dit in tegenstelling tot de dame die we vandaag tegenkwamen want zij reed elke dag de batterijen van haar elektrische fiets leeg laughing.

Wij kozen vandaag voor het de streek van Van Avermaet en Naessens voor onze wandeling, meer bepaald Berlare. Rond negen uur vertrokken in Peulis en tot onze verbazing stonden we een uur later al aan de Sint-Martinuskerk in Berlare, ons vertrekpunt. Heel mooie kerk trouwens met mooie glasramen.

IMG_3815.JPG

Omdat er toch niemand aan de schandpaal hing vervolgden we onze weg naar het Kasteel van Berlare. Ooit het bezit van Ridder François van der Meersche, raadsheer van de Raad van Vlaanderen in de tijd van Lodewijk XIV maar nu toch wel een beetje in verwaarloosde staat.

IMG_3820.JPG

Via de dijk van de Schelde kwamen we aan het voetveer naar Appels, daar waar vroeger de Zwarte Madam rondzwierf. Via het natuurreservaat Scheldebroeken in de Waterhoek bereikten we het Kruis van de Weepse. Dit kruis werd opgericht voor turfsteker Emmanuel Abbeel die daar op 4 mei 1804 werd vermoord. Het is niet duidelijk of hij de schedel werd ingeslagen of dat hij werd onthoofd. Wel staat vast dat hij gruwelijk werd vermoord en dat de dader nooit werd gevonden.

IMG_3859.JPG

Even verderop in de Gratiebossen hebben we dan op een bankje onze boterhammetjes opgegeten. Dit was niet zonder risico. In die bossen zou immers de geest van bendeleider Jan van Praet nog ronddwalen. Zijn bende hield zich overdag bezig met huis-aan-huis-verkoop  en ’s nachts pleegden ze dan overvallen op de huizen die ze overdag hadden bezocht.

IMG_3862.JPG

En zo kwamen we uiteindelijk aan het Donkmeer. Door de meanderende Schelde die eeuwenlang onderhevig was aan een proces van verzanding en turfvorming was er in de streek veel turf te vinden. In de 18e en 19e eeuw was turf een veelgebruikte vorm van brandstof. De gemaakte putten liepen langzaamaan vol water en het Overmeerse Broek, een put van 86 hectare is nu bekend als het Donkmeer. De zon was ondertussen volledig doorgebroken waardoor de omgeving ineens opfleurde. Hoogtepunt van de wandeling !

IMG_3888.JPG

Via de Scheve Villa, een villa die aan de voorkant op een stevige zandleemlaag steunde maar aan de achterkant wegzakte in de onstabiele turflaag en daardoor gewoon scheef staat bereikten we terug de Sint-Martinuskerk. 15,5 km op de teller en een heel mooie wandeling rijker.

wandeling.JPG