Harde Kern

Rond de eeuwwisseling zet de Schotse poolwetenschapper Dr. Fred Findhorn voet op een op drift geslagen ijsberg. Zijn missie? Een groep gestrande meteorologen van en uit de ijsberg redden. In de ijsberg bevindt zich echter ook een ingevroren vliegtuigje. Een Russisch vliegtuigje dat het bevroren lichaam van Lev Petrosian bevat.

Petrosian is één van de wetenschappers die, samen met onder andere Oppenheimer, in de tweede wereldoorlog de atoombom hebben ontwikkeld. Hij verdween in de jaren ’50 ten tijde van McCarthy in volle communistenvervolging. Hij werd bovendien beschuldigd van spionnage.

In het koffertje van Petrosian vindt Findhorn het dagboek van de wetenschapper. Vanaf dat moment verandert zijn leven drastisch. Wat staat er toch in die dagboeken dat een geheimzinnige sekte, een schatrijke zakenman en de regering ze persé willen hebben?

Samen met Romella Grigoryan, die hij aanvankelijk inhuurt als vertaalster, diens vriendin Steffi en zijn eigen broer Dougie gaat Findhorn op zoek naar de geheimen van het dagboek. Zullen die geheimen de wereld redden of net vernietigen? Of Allebei?

In HARDE KERN gebruikte Bill Napier zijn ervaringen als astronoom en fysicus om deze eco-thriller te schrijven. Op zich is het een combinatie waar ik wel van houd. Spannende fictie in combinatie met een grote brok feit. Een echte hoogvlieger was het niet maar voor op de trein was het perfect.

hardekerngroot.JPG