Bokkenrijders

IMG_2673.JPGNa een schitterend concert van Heather Nova in Het Depot in Leuven van gisteren (waarover jullie één van de komende dagen het verslag wel zullen krijgen) was het vanochtend toch vrij vroeg opstaan.

Vandaag was het immers weer een wandeldagtrip. Bestemming was het Limburgse Wellen waar eens de Bokkenrijders reden. In 1762 verscheen er in Belgisch Limburg een bende bokkenrijders op het toneel. Ze hielden zich bezig met diefstal en chantage door middel van brandbrieven. Als de slachtoffers het losgeld niet betaalden zou hun boerderij in brand worden gestoken. Dat losgeld bedroeg vaak één of meerdere jaarlonen. In Wellen zouden 19 al dan niet vermeende bokkenrijders worden terechtgesteld.

Onze wandeling zou uiteindelijk 14 km ver brengen. Vertrekken deden we aan de Sint Jan de Doperkerk in Wellen. Van Wellen ging het naar Rullingen maar doordat ze nog steeds aan ’t werken zijn aan het kasteel konden we het ook deze keer niet van dichtbij bekijken. Dat was ons tijdens een eerdere wandeling in Borgloon ook niet gelukt.

IMG_2731.JPG

Van Rullingen waren we vrij snel bij de Kapel van Oetersloven. Een vrij grote kapel met een … kaarsenautomaat. Slechts 2 euro voor een 3-dagen kaars. Sinds deze middag brandt er dan ook een kaarsje van ons in die kapel. Baat het niet dan schaadt het niet. Aan deze kapel moest boer Jan Wouters een jaarloon neerleggen in een kuil nadat hij een brandbrief had ontvangen van bokkenrijder Jan Van Muysen. Deze laatste werd echter door Boer Wouters herkend en op 1 april 1774 werd hij gearresteerd. Op 16 juni werd hij met het bijl onthoofd.

IMG_2739.JPG

Van Oetersloven ging het verder naar Ulbeek. De wandelgids sprak van het “fotogenieke” Ulbeek en dat was niet gelogen. Enkele hele mooie oude gebouwen waaronder de oude Brouwerij Hayen met zijn unieke mouttoren die wel drie moutvloeren telden. Er werden zeven verschillende bieren gebrouwen. Nu is er een café annex museum.

IMG_2770.JPG

Aan de andere kant van het plein staan de restanten van de oude Sint-Rochuskerk. Deze kerk werd op een heel bijzondere manier verwerkt in de begraafplaats. Echt heel mooi. Het plein is sinds 2003 beschermd als dorpsgezicht en diende overigens als basis voor het Haspengouwse dorp in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

IMG_2789.JPG

Na Ulbeek passeerden we de Hoeve Corfs. Jan Corfs moest in 1773 een losgeld van 400 gulden betalen aan de Bokkenrijders. Corfs weigerde echter te betalen.De hooimijt naast zijn boerderij werd in brand gestoken. Het vuur sloeg over op de boerderij zelf en die brandde volledig uit.

IMG_2801.JPG

Via de Graetmolen, een oude graanmolen, en het natuurgebied De Grote Beemd kwamen we terug aan in Wellen en konden we bij een smakelijke tas koffie nagenieten van een heel mooie wandeling, een van de mooiste van het jaar. Het weer zat ook mee. De nevel en mist in de ochtend en de zon die daarna door de wolken probeerde te breken zorgden voor extra sfeer die helemaal paste bij de wandeling.

IMG_2816.JPG