Terug naar Tildonk

IMG_0696.jpgVoor het geval het afgelopen vrijdag te slecht weer zou zijn om naar Tildonk te fietsen had ik een plan B in mijn achterzak zitten : de Lipse Wandeling.

Deze wandeling, genoemd naar de Lipse, een beek die de wandeling op zes plaatsen kruist, zou ons volgens de folder langs de mooiste plekjes van Tildonk brengen .

Wel … de folder heeft niet gelogen want het was een zeer mooie wandeling. Vertrekken deden we aan de Engelenburcht, onze rustplaats van afgelopen vrijdag. Dit imposante Urselinenklooster werd in 1821 gesticht door de Tildonkse pastoor Joannes Lambertz. In Wereldoorlog I was het de uitvalsbasis van waaruit de Duitse Generaal von Beseler in september 1914 de belegering van Antwerpen coördineerde. Na de val van Antwerpen werd er de overgave bezegeld op 9 oktober 1914. Tegenwoordig is het Belevingscentrum ’14-’18 er gevestigd.

Al snel liepen we langs het kanaal Leuven Mechelen waar in 1914 hevige strijd werd geleverd met de Belgen aan de ene kant en de Duitsers aan de andere kant. Het sas en sashuis staan er al sinds 1763 en 1772. Nu is het  Café Maritime een populaire trekpleister bij fietsers en wandelaars net zoals het dat was rond 1900w as voor de Leuvenaars die met hun bootjes kwamen afgezakt naar daar.

Via het Plantsoenbos en de soms eindeloze akkers kwamen we na 9,5 kilometer terug aan de Engelenburcht waar we bij een verfrissing konden terugkijken op een heel aangename, rustige en mooie wandeling. Zelfs de vele vliegtuigen op hun weg naar Zaventem konden daar niets aan veranderen.

Blijkbaar hebben we wel heel veel geluk gehad met het weer. Terwijl de regen thuis verschillende  keren met bakken uit de hemel viel hebben wij geen druppel maar dan ook geen druppel gezien.

IMG_0708.JPG

IMG_0718.JPG

IMG_0736.JPG

IMG_0748.JPG

lipse wandeling.JPG