The Plague Charmer

Anno 1361. Porlock Weir, Exmoor. Dertien jaar na de Grote Pest slaat deze vreselijke ziekte opnieuw toe. Na een zondsverduistering wordt de vreemde Janiveer gered uit de zee. Zij waarschuwt de inwoners van Porlock Weir voor het dreigende gevaar. Ze beweert wel dat ze kan voorkomen dat er iemand sterft maar daar hangt wel een prijs aan vast, een prijs die niemand wil betalen … een mensenoffer.

Dan komt de ziekte toch in het dorp. Het gezin van Sara wordt in “quarantaine” geplaatst. Elis, de man van Sara overlijdt. Haar zonen Hob en Luke verdwijnen. Er vallen meer slachtoffers. Misschien is het aanbod van Janiveer toch niet zo erg. Bovendien heeft Janiveer belooft dat ze de zonen Sara zou terugbrengen.

Ondertussen probeert ook de dwerg Will te overleven. Hij heeft dan weer een andere reden om Janiveer te behagen. Hij heeft namelijk ontdekt dat hij vader is van een zoon. En Janiveer zou hem kunnen helpen om te ontsnappen met zijn zoontje.

De prijs is een beetje bijgesteld. Naast het mensenoffer zoekt Janiveer ook nog naar de hand van Cadeyrn, een krijgsheer uit vroeger tijden en voorvader van Janiveer.

In The Plague Charmer zitten de gebruikelijke elementen die Karen Maitland in haar boeken verwerkt : een flinke portie feiten gemengd met een vleug fictie en als toetje nog wat magie erbij. Alweer een voltreffer dus. Het nadeel is wel dat het iets langer duurt om te lezen. Mijn Engels is goed maar het gaat toch net iets trager.

charmergroot.JPG