Britannica

Begin september 2001. New York. Rechter Stephen Stills krijgt vanuit Nederland het bericht dat zijn grote liefde en schoonzus is overleden.

Na de begrafenis komt hij via de mysterieuze Ellen in het bezit van een sleuteltje dat eerst in het bezit was van zijn tweelingbroer die het had gekregen van hun vader die het op zijn beurt had gekregen van hun grootvader.

Het sleuteltje leidt naar een kluis onder de WTC-torens in New York. In die kluis ligt het dagboek van zijn grootvader. Een dagboek dat begon op 27 juni 1914 in Sarajevo en eindigt op 15 maart 1918. Naast de grootvader van Stills zijn er nog 4 andere dabgoekschrijvers geweest die, in opdracht van Kaiser Wilhelm II, hun relaas bijhielden.

Eén dag na de eerste aantekening in het dagboek zal de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand en zijn vrouw worden vermoord door Gavrilo Princip. Een moord die volgens de overlevering de oorzaak is van de eerste wereldoorlog. Tenminste dat dacht iedereen maar wat was er echt en wat niet?

En waarom komen “de vijf” (of hun nazaten) elke 20 jaar en 1maand na de dood van de keizer samen in het Nederlandse De Hoorn?

Stills heeft nog tot de volgende bijeenkomst de tijd om te beslissen hoe het nu verder moet. Die dag …11 september 2011 komt snel dichterbij.

Britannica van de Nederlandse schrijver Willem Asman is een spannende thriller met een vleugje feiten er in. Hij schetst een mooi beeld van wat er in de wereld van spionage en geheime diensten zou kunnen afspelen. Na het lezen begin je misschien vragen te stellen bij alles wat je op het nieuws hoort of ziet. Het is niet zo erg als na het lezen van De Koningsmaffia van Andreas Esbach maar het zou wel waar kunnen zijn.

britannica groot.JPG