Three Sisters, Three Queens

Baynard’s Castle, London, England, November 1501.

De twaalfjarige prinses Margaret Tudor maakt zich klaar om Catharina van Aragon te ontvangen. Deze Spaanse prinses is immers voorbestemd om te huwen met de troonopvolger van Engeland, Arthur Tudor, Prince of Wales. Ooit zal Catharina dus koningin van Engeland worden.

Margaret zelf is dan weer voorbestemd om koningin van Schotland te worden. Zodra ze oud genoeg is zal ze immers trouwen met James IV, koning van Schotland en 25 jaar ouder dan Margaret. Henry, de vier jaar jongere broer van Margaret en Mary, haar zeven jaar jongere zusje zijn nog te jong om alles te beseffen.

Lang duurt het huwelijk echter niet want nauwelijks een jaar later overlijdt Arthur. Catharina doet al het mogelijke om in Engeland te blijven en dat kan enkel wanneer ze kan trouwen met de jonge Henry. Daar zal ze nog 8 jaar op moeten wachten. Als in 1515 de jongste zus Mary huwt met de koning van Frankrijk zijn de drie “zussen” ook drie koninginnen . Elk van hen zal geluk kennen maar ook veel miserie en verraad.

In Three Sisters, Three Queens vertelt Philippa Gregory het verhaal van de drie zussen vanuit het standpunt van de minst bekende en minst gedocumenteerde van de drie : Margaret Tudor. Het begint met de aankomst van Catharina van Aragon, oftwel Catharine van Arrogant zoals Margaret haar noemt. En het verhaal eindigt met het huwelijk van Henry VIII met Anna Boleyn.

Op haar typische manier weet Gregory ook nu weer feiten en fictie op een zodanige manier met elkaar te verweven dat het onderscheid tussen de twee zo goed als niet vast te stellen is. Het lijkt wel alsof je gewoon het dagboek van Margaret leest.

Vóór ik aan de volgende Engelse klepper begin (The Plague Charmer van Karen Maitland) ga ik toch nog snel een paar boekjes in mijn eigen taal lezen. Aan “Het Nassau geheim” van Gregg Loomis ben ik op weg naar huis al begonnen. En vandaag zijn er ook nog 5 boekjes van Linda van Rijn toegekomen.

sisters2.JPG