Black Out

Londen 1944.

De Luftwaffe voert een laatste wanhopige aanval uit op Londen in een poging om het moreel van de inwoners te breken. Er gaan zelfs geruchten over Vergeltungs-waffen.

Sergeant Frederick Troy, zoon van een welgestelde Russische emigrant, wordt doore een aantal straatschoffies in het East End geconfronteerd met een gevonden arm. Later vinden ze ook het verkoolde, van ledematen ontdane lijk.

Als blijkt dat het slachtoffer een Duitser is gaat Troy, samen met politieagent Wildeve, op jacht naar de daders. Daarbij wordt hij bijgestaan, of gehinderd, door twee vrouwen : Lady Diana Brack en de Amerikaanse sergeant Larissa Tosca.

Al snel wordt Troy niet alleen jager maar ook gejaagde. Op zijn zoektocht vindt hij immers een spoor van corruptie tot in de top van het Geallieerde Hoge Commando.

Uiteindelijk zal tot na de oorlog duren eer de zaak volledig wordt opgelost.

Black Out is na Koud Vuur het tweede verhaal rond Frederick Troy van de hand van John Lawton dat ik lees. Lawton weet de sfeer van de tweede wereldoorlog heel goed te brengen al moet ik zeggen dat Koud Vuur, dat zich afspeelt in de jaren ’50, veel beter is. Op zich is Black Out een goed boek maar soms springt Lawton naar mijn smaak een beetje teveel van de hak op de tak. En dan is het moeilijk om “in het verhaal” te blijven.

blackgroot.JPG