The Vanishing Witch – Karen Maitland

Lincoln, 1380.

Catlin, een weduwe settled zich samen met haar twee kinderen, Edward en Leonia en haar meid Diot in de stad.

Ze vraagt beleggingsadvies aan de rijke wolkoopman Robert of Bassingham. Robert is zeer onder de indruk van de knappe weduwe. Hij is echter gehuwd met Edith en heeft twee zonen, Jan – die ook Steward is in het bedrijf van zijn vader – en de jonge Adam. Beate en Tenney zorgen al jaren voor het gezin.

Als Edith ziek wordt, trekt Catlin in bij Robert om haar te verzorgen. Het duurt echter niet lang of Edith sterft. Een natuurlijke dood of kwam er hekserij aan te pas? Wat heeft de jonge Adam gezien. Of verbeeldt hij het zich maar?

Niet veel later vraagt Robert Catlin ten huwelijk, dik tegen de zin van Jan die zich zeer tegen het huwelijk verzet. Ook Jan overlijdt. Is hij echt het slachtoffer geworden van de Florentijnen of spelen er ook hier duistere krachten?

Wie is trouwens die geheimzinnige man die altijd rondhangt in de buurt van het huis van Robert ? Wat weet hij over de vorige echtgenoten van Catlin? Hoe zijn zij om het leven gekomen? Is het leven van Robert nog wel veilig?

In Greetwell, een klein dorpje aan de rand van Lincoln, heeft Gunter zijn eigen zorgen. Al jaren vervoert hij met zijn punt allerlei goederen. De laatste tijd gaan de zaken slecht. Door een staking van de wevers in Vlaanderen is er weinig werk. Bovendien heeft de jonge koning Richard II, of beter gezegd zijn oom John of Gaunt, beslist om een extra taks te innen, een taks die Gunter nooit bijeen kan krijgen op de vooropgestelde termijn. In het zuiden van Engeland komen de mensen in opstand en Gunters zoon Hankin trekt naar London om zich bij hen aan te sluiten. Gunter gaat hem achterna maar zal hij op tijd komen?

Het antwoord op alle vragen is terug te vinden in The Vanishing Witch van Karen Maitland. Het is vijfde boek dat ik van haar lees en ze worden precies maar beter en beter. Dit verhaal speelt zich af ten tijde van de (waargebeurde) revolte tegen Richard II in de veertiende eeuw. Het is dan ook (alweer) een gezonde mix van feit en fictie met daarbij nog een flinke dosis mysterie (je weet wel: geesten en hekserij en dergelijke). Samengevat: ruim 600 bladzijden genieten.

Voor mijn volgende boek trek ik naar het begin van de 16e eeuw. In Jan van Leiden vertelt Robert Schneider het leven Jan Beukels, die als “Koning van de Wederdopers” de geschiedenis is ingegaan.

witchgroot.JPG