Historic Scotland

000.jpgMet bijna 100 km op de wandelteller was het tijd om vandaag eens de “gewone toerist” uit te hangen. Sinds ik op 1 september voet zette op Britse bodem had ik immers maar 1 kasteel bezocht (Urquhart Castle).

Vandaag zou ik dan ook gebruik maken van mijn membership card van English Heritage die ook toegang geeft tot alle eigendommen van Historic Scotland (en trouwens ook tot die van CADW in Wales).

Eerste doel voor vandaag was Caerlaverock Castle. Dit kasteel behoorde tot de Maxwell clan. In 1300 belegerde Koning Edward I samen met 87 ridders en 3.000 soldaten het kasteel. Twee dagen hield het kasteel stand maar toen moesten ze zich toch overgeven. De Engelsen waren heel verbaasd toen bleek dat het garnizoen in het kasteel uit slechts 60 man bestond. Rond het kasteel ligt ook een natuurgebied waar ik, met een wandeling van net geen 4 km de wandelteller echt op 100 km kon brengen.

Van Caeverlock ging het verder naar Dundrennan waar ik de restanten van de abdij bezocht. Deze abdij is vooral bekend omdat Mary, Queen of Scots er haar laatste uren in Schotland doorbracht voor ze verder reisde naar Engeland waar ze zou worden onthoofd door haar nicht Elizabeth I.

Omdat het nog te vroeg was om terug naar het hotel te rijden besloot ik om even om te rijden via New Abbey om daar Sweetheart Abbey te bezoeken. Bleek daar ook een 18de eeuwse korenmolen te staan. Dan maar eerst die molen bezocht. De abdij lag maar 250 meter verder. Op terugweg naar mijn auto riep de dame van de molen me terug binnen. De molen was net in werking gezet en ze dacht dat dit me zou interesseren. Gelijk had ze trouwens. Onder begeleiding van George kregen we een goed beeld van de werking van de molen. Ik vond het vooral tof dat ze de moeite hebben gedaan om me van op de straat terug binnen te roepen. New Abbey zelf is trouwens een heel pittoresk en fotogeniek dorpje.

Morgen wordt weer zo’n moeilijke dag. Inchecken aan boord kan pas vanaf 16u. Het is maar een drietal uurtjes rijden naar Hull. Wat doe ik met die overige 3 uur ? Stop ik ergens onderweg of rij ik door naar Hull en zoek ik daar iets om de tijd te vullen? Eerlijk gezegd … ik weet het (nog) niet.

 

045.JPG

105.JPG

140.JPG

173.JPG

Meer foto’s op facebook: historic scotland