Kamp

In de zomer van 1942 werd in het Brabantse Vught begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, beter bekend als Kamp Vught. Tot 1944 zouden duizenden gevangenen via Kamp Vught passeren; Velen onder hen worden doorgestuurd naar (vernietigings) kampen als Sobibor. Anderen sterven in Kamp Vught zelf.

Hoe hebben de Vughtenaren het leven naast een dergelijk kamp ervaren? Waarom koos de ene ervoor om bewaker te worden in het kamp en koos de andere ervoor om gevangenen te helpen door brieven te smokkelen of ze zelfs te helpen onderduiken?

Waarom maakte de ene veel winst door zijn waren aan de Duitse SS te verkopen en zetten anderen zich in om het leven van de gevangenen te verbeteren, onder andere door hulppakketten te maken?

In Leven naast het Kamp beschrijft Boyd van Dijk niet zozeer het leven in het kamp zelf, al komt het wel aan bod. Hij beschrijft vooral hoe de Vughtenaren zelf omgingen met het kamp dat aan de rand van hun dorp lag. Hij doet dit op een heel sobere en eerlijke manier waarbij hij niemand veroordeelt.

Een aanrader voor hen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Wereldoorlog II.

Het volgende boek op de leeslijst wordt een mix van fictie en non fictie. Wanneer ik volgende week op vakantie naar Schotland vertrek zullen de Rebels and Traitors van Lindsey Davis mijn reisgezellen zijn. 750 bladzijden met de Engelse Civil War als achtergrond.

 

boeken,boyd van dijk,kamp vught